|
Calitatea apei din Chişinău este verificată în două laboratoare
Apa livrată de către SA „Apă-Canal Chişinău" se conformează unor criterii de calitate foarte stricte. Asigurări în acest sens dă consultantul ACC, doctor în ştiinţe chimice, Ion Caşcaval, care a răspuns la întrebările chişinăuienilor referitor la calitatea apei. Specialistul menţionează că întreprinderea monitorizează continuu calitatea apei potabile prin intermediul a două laboratoare – Laboratorul Staţiei de apă Nistru din oraşul Vadul lui Vodă şi Laboratorul apă potabilă din municipiul Chişinău.
Potrivit unui comunicat de presă al ACC, laboratoarele întreprinderii sunt acreditate în conformitate cu cerinţele standardelor internaţionale şi testează zilnic calitatea apei potabile înainte de pomparea în reţeaua de distribuţie a capitalei la peste 25 de parametri fizico-chimici şi bacteriologici. Calitatea apei în procesul de tratare şi în sistemul public de alimentare cu apă potabilă este verificată lunar la toţi parametrii.
Consultantul ACC a spus că întru informarea consumatorilor, rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuită în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate lunar şi trimestrial pe site-ul www.acc.md.
Pe parcursul anului 2015, au fost prelevate peste 123 de mii de probe, efectuându-se peste 369 de mii de investigaţii fizico-chimice şi peste 37 de mii de încercări bacteriologice.
Consultantul ACC a fost întrebat şi de ce poate fi observată schimbarea culorii apei. Ion Caşcaval a menţionat că atunci când sunt efectuate intervenţii autorizate sau neautorizate la reţeaua de distribuţie a apei, se poate întâmpla să se desprindă microparticule de calcar şi de fier de pe ţevi care duc la colorarea apei de la robinet. Deşi nu prezintă un pericol pentru sănătate, este de preferat să nu se consume apa decât atunci când revine la aspectul normal.
Consultantul ACC precizează că întru menţinerea parametrilor de calitate a apei, imediat după lichidarea scurgerilor şi avarierilor, au loc lucrări de spălare şi dezinfectare a reţelelor ce prezintă un proces pur tehnologic.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 596 locuitori
Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.
Comentarii
(0)