Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 octombrie 2015, 11:20 views 10424
Comoară subterană în centrul Chişinăului
05 octombrie 2015, 11:20 views 10424

Comoară subterană în centrul Chişinăului

O construcţie subterană, care se presupune că ar data din secolul al XVIII-lea, a fost descoperită în timpul lucrărilor din curtea unei case din Capitală. În următoarele zile, istoricii urmează să examineze minuţios zona, însă unii locatari sunt îngrijoraţi de aceste lucrări, care, zic ei, pot şubrezi fundamentul casei.

Construcţia a fost depistată vineri, de către muncitorii care efectuau săpături în curtea unei case de pe strada Mitropolit Varlaam. Vecinii au anunţat imediatAgenţia pentru Restaurarea Monumentelor.

"Pivniţa se vede că a fost incendiată fie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial sau de atunci când ştim noi Chişinăul a fost incendiat de mai multe ori, pe parcursul mai multor războaie ruso-turce, t[taro-mongole", a declarat directorul Agenţiei Pentru Restaurarea Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Ilie Arabagiu trăieşte mai mult de 30 de ani în această casă.

"Cred eu această pivniţă nu-i rusească, nu-i românească, cred ca îi turcească. Undeva ea se termină la Teatrul Cehov", a spus Ilie Arabagiu.

Alţi locatari sunt îngrijoraţi însă de această descoperire.

"Dacă să fiu sigură că fac muzeu, că voi avea loc de trai, casa mea nu se prăvăleşte, poate m-aş bucura", a spus Tamara Arabagiu.

Istoricii spun că toate construcţiile subterane trebuie conservate şi puse în valoare, în cadrul traseului turistic "Chişinăul subteran".

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

comoara , Chisinau , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
1073 locuitori

Doltu este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1073 de oameni. Satul Doltu a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.