27 martie 2015, 16:52 views 8910
Dorin Chirtoacă: Am demis cei mai mulţi funcţionari pentru acte de corupţie
27 martie 2015, 16:52 views 8910

Dorin Chirtoacă: Am demis cei mai mulţi funcţionari pentru acte de corupţie

Douăzeci de funcţionari de la Primăria Chişinău au fost demişi pe parcursul a 7 ani pentru acţiuni de corupţie. Anunţul a fost făcut de către primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova 1", transmite IPN.

Chirtoacă nu exclude că în Primăria Chişinău au rămas încă mulţi funcţionari corupţi, dar consideră că a obţinut succese mari comparativ cu alte instituţii publice. „Arătaţi-mi un minister sau o altă instituţie publică în care au fost demişi cel puţin zece funcţionari corupţi. Personal m-am implicat în câteva cazuri ca funcţionarii corupţi de la Primărie să fie reţinuţi", a spus edilul capitalei.

În cadrul aceleaşi emisiuni Dorin Chiroacă şi-a exprimat regretul că Primăria nu dispune de pârghiile necesare pentru a opri construcţiile, anexele şi balcoanele neautorizate la blocurile de locuit. „Această prerogativă revine Inspecţiei de Stat în Construcţii. Dacă nu se reuşeşte în timp de trei luni atragerea la răspundere a celui vinovat de construcţia ilegală, rămâne nepedepsit, deoarece expiră termenul de prescripţie. Am încercat să demolăm o construcţie ilegală, dar ni s-a intentat dosar penal pentru atentare la dreptul la proprietate privată", a spus edilul.

Chirtoacă a precizat că există un regulament încă din 2002 care permite proprietarilor de apartamente să-şi reconstruiască balcoanele. „În baza aceasta unii îşi construiesc anexe de două şi mai multe camere. Este sluţit de tot aspectul oraşului. Este necesar de a oferi prerogative preturilor care să decidă asupra demolării construcţiilor neautorizate, să-i impună pe cei care au construit ilegal să le demoleze în 24 de ore, iar în caz contrar să aibă dreptul de a demola aceste construcţii", a adăugat primarul.

Dorin Chirtoacă explică eşuarea proiectelor de dezvoltare prin lipsa de mijloace financiare. „Bugetul Chişinăului ar trebui să fie de zece ori mai mare. Bugetul oraşului Iaşi, care este mai mic decât Chişinăul, este de cinci ori mai mare decât bugetul capitalei noastre. În toţi aceşti şapte ani noi am primit bani la limita existenţei. Nici vorbă de bani pentru dezvoltare. Totuşi, am reuşit să implementăm cu succes şi proiecte de dezvoltare a capitalei", a declarat primarul de Chişinău.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
924 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Oneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.