02 octombrie 2014, 15:30 views 12353
Chișinăuienii s-au familiarizat cu ikebana în stilul moribana (FOTO)
Foto: noi.md
02 octombrie 2014, 15:30 views 12353

Chișinăuienii s-au familiarizat cu ikebana în stilul moribana (FOTO)

La Biblioteca Naţională a avut loc o seie de ateliere de ikebana, organizate de Centrul de cultură şi artă niponă „Ikenobo", comunică NOI.md.

Evenimentul final al Zilelor culturii nipone în Moldova a fost o serie de work-shop-uri de ikebana. Invitatul special al evenimentelor este Midori Yamada, maestru al Institutului de Ikebana „Ikenobo" din Kyoto, Japonia, recunoscută la nivel internațional pentru promovarea artei ikebana, arta picturii Sumi-e și ceremonia ceaiului.

„Ikebana este arta de a aranja plantele tăiate şi scoase din natură, astfel încît să denote o nouă frumuseţe. Ca un poem sau tablou realizat cu flori, ikebana exprimă atît frumuseţea florilor, cît şi frumuseţea spiritului uman. Este o filozofie a vieţii", a relatat Yamada.

Iniţiatorul familiarizării cu arta ikebanei a fost preşedintele filialei „Ikenobo" Angela Lobastov, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în RM.

„Am decis să-i familiarizăm pe oameni cu tradiţiile aranjării ikebanei. Pînă acum se credea că ikebana este doar un buchet de frunze uscate, pe cînd, dimpotrivă, cuvîntul este compus din două ieroglife: în japoneză „ikery" înseamnă „a face să trăiască" şi „bana" înseamnă „floare", adică prezenţa unei vieţi, pe care autorul aranjamentului floral trebuie doar să-l transforme, păstrîndu-i forma ferească", a explicat Angela Lobastov.

Invitaţii la ateliere de ikebana au avut posibilitatea să-şi încerce puterile în crearea ikebanei în stil moribana. În cadrul work-shop-urilor li s-au oferit diverse materiale sub formă de plante, vase, kenzane – suport metalic cu ace. Ei aveau sarcina de a crea o compoziţie clasică, în baza cărei ar fi trei ramuri, care ar simboliza cerul „sin", omul „soă" şi pămîntul „tai".

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

cultura , Moldova , Japonia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
514 locuitori

Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.