Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 noiembrie 2012, 09:37 Muzica clasica views 7792
08 noiembrie 2012, 09:37 Muzica clasica views 7792

Autoritățile municipiului Bălți vor finanța din bugetul local școlile care riscă să fie închise

Autoritățile din Bălți au decis să finanțeze din bugetul local toate școlile municipiului, care riscă să fie închise din cauza noului sistemt de finanțare implimenatat de Guvern, relatează MOLDNEWS.

În rezultatul reformei, majoritatea gimnaziilor și liceelor din Bălți riscă să fie închise începînd cu anul viitor de studii din cauza sistemului de finanțare care va fi efectuat în dependență de numărul de elevi.

Potrivit viceprimarului mun. Bălți, Alexandru Usatîi odată cu implementarea acestei inovații majoritatea instituțiilor de învățămînd vor înregistra un deficit de surse. Autoritățile locale, care anterior au promis că în mun. Bălți nu va fi închisă nici o școală, vor acoperi această gaură financiară din bugetul municipal.

În lipsa adoptării bugetului pentru 2013, Alexandru Usatîi deocamdată nu poate spune care va fi mărimea finanțării, care însă poate fi calculată după exemple concrete. Astfel, pentru păstrarea școlii din satul Sadovoe și care intră în componența municipiului, se va cheltui în jur de 500 mii de lei pe an.

Amintim, că noul sistem de finanțare al instituțiilor de învățămînt prevede alocarea surselor financiare în dependență de numărul de elevi. Mai mult, nu sunt luate în calcul cheltuielile pentru întreținerea edificiilor școlilor. Astfel, multe instituții de învățămînt, în care învață un număr insuficient de elevi riscă să fie închise.

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , Balti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4515 locuitori

Fîrlădeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fîrlădeni și Fîrlădenii Noi. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 58 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 4515 oameni. Satul Fîrlădeni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.