Vărsînd 800 milioane lei la bugetul centralizat al țării, municipiul Bălți va beneficia pentru nevoile sale proprii doar de 270 milioane
Municipiul Bălţi va cere Guvernului Republicii Moldova să revizuiască politica financiară, dar şi volumul transferurilor destinate municipiului. Primarul Vasile Panciuc care a prezentat situaţia creată şi a enumerat o serie de măsuri discriminatorii ale autorităţilor centrale, le-a propus consilierilor să facă „un front comun” pentru a-i cere guvernului revizuirea mai multor decizii.
Bugetul municipiului care pe partea de venituri constituie 270 milioane, cu un deficit de 5 milioane lei, a fost discutat marţi în prima lectură de consiliul municipal. Primarul nu a fost susţinut de toţi consilierii - alesul din partea Partidului Liberal Democrat, Vlad Ghiţu s-a interesat la conducerea primăriei, de ce aceasta nu doreşte să crească taxele locale pentru antreprenori, pentru a acoperi deficitul bugetar, aşa cum a sugerat Ministerul Finanţelor.
"Taxele constituie doar 17 miliaone lei şi majorarea acestora nu va rezolva problema în mod radical, ci va agrava situaţia antreprenorilor, de neinvidiat mai ales după introducerea impozitului pe venit", a răspuns Vasile Panciuc, a adăugat că mediul de afaceri local nu a mai reuşit să iasă din criza economică care a izbucnit în 2009.
Edilul oraşului a amintit că primăria a făcut demersuri repetate către guvern, cerîndu-i să revizuiască transferurile pentru Bălţi, însă aceste demersuri nu au fost auzite.
"În timpul discuţiilor la Ministerul Economiei ni s-a spus că ne înţeleg situaţia noastră, dar nu pot face nimic, deoarece ţara se află într-o situaţie financiară precară", a adăugat el.
Anual, oraşul acumulează 800 milioane lei din tot felul de impozite şi taxe, care sunt transferate la Chișinău, iar înapoi Ministerul Finanţelor a decis să trimită în acest an doar 270 milioane.
"Bălţiul nu este o regiune subvenţionată, din contra, Bălţiul este unul dintre donatorii economiei republicane, dar această situaţia ar putea să se schimbe cu uşurinţă, dacă nu va fi lăsată în trecut această politică discriminatorie, cînd noi rămînem fără surse pentru întreţionerea infrastructurii şi toate sursele pleacă la consum curent.
Sursa: gzt.md
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1518
- Populația:
- 1416 locuitori
Morozeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Morozeni și Breanova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1416 oameni. Satul Morozeni a fost menționat documentar în anul 1518.
Comentarii
(1)