Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 iunie 2022, 12:30 Meşteşuguri populare views 1678
În Chișinău a fost arestat jurnalistul Nicolai Kostîrkin
09 iunie 2022, 12:30 Meşteşuguri populare views 1678

În Chișinău a fost arestat jurnalistul Nicolai Kostîrkin

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și cu angajații Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) au documentat acțiunile lui Nikolai Kostîrkin, redactorul portalului de știri gagauznews.md și autorul canalului de Telegram „Случайный корреспондент”, informația fiind confirmată pentru Telegraph.md.

Nikolai Kostîrkin este cercetat pentru manifestarea sa prin propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațîțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, infracțiuni prevăzute de art. art.140 alin. (1) și 346 din Codul penal al Republicii Moldova.

În cadrul investigațiilor desfășurate, s-a constatat că Nikolai Kostîrkin în condițiile stării de urgență instituită în contextul conflictului regional armat declanșat în Republica Ucraina, prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspîndit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei, utilizarea cărora sînt interzise legal pe teritoriul Republicii Moldova, plasînd sistematic informații și discursuri publice ce incită la ură și război.

Astfel, astăzi 09 iunie 2022, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul personal al lui Nikolai Kostîrkin, fiind găsite și ridicate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzelor penale menționate supra.

Subsecvent, Kostîrkin a fost condus la sediul PCCOCS pentru audieri.

În continuare, urmează a fi efectuate acțiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de făptuitori, care răspîndesc sistematic în public prin diverse mijloace mass-media, rețele de socializare, canale de comunicare informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război, cu scopul creării în rîndul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și cu scopul generării unor disensiuni în rîndul populației, îndreptate spre ațîțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase.

Acțiunile de urmărire penală sînt desfășurate în limitele legale, cu respectarea tuturor drepturilor persoanei vizate.

Persoana acuzată de săvîrșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.