Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 octombrie 2011, 15:07 Mărţişor views 7289
31 octombrie 2011, 15:07 Mărţişor views 7289

Biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni a fost resfinţită

În ziua sărbătorii Preacuvioasa Parascheva, care anual este marcată la 27 octombrie,  la biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni a fost oficiat serviciul divin, prilejuit de sărbătoarea nominalizată şi resfinţirea lăcaşului sfînt. La serviciul divin au fost prezenţi enoriaşi, precum şi ctitori de pretutindeni. E de menţionat, că la biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului” timp de doi ani a fost efectuată reparația capitală în interior, la exterior şi pe teritoriul acesteia. Pentru aceasta au fost cheltuite mijloace financiare în valoare de cca 600 mii lei. Consiliul sătesc a contribuit cu o sumă de 72 mii lei.

În ziua sărbătorii Sfintei Parascheva enoriaşii vin la slijbă la lăcaşul sfînt pentru a se ruga de sănătate, a aprinde o lumînare în amintirea răposaţilor şi a cere de la Cuvioasa Parascheva împlinirea tuturor doleanţelor. Principalul este, însă,  că locuitorii satului se bucură de lăcaşul sfînt deja renovat. Tînăra generaţie, de asemenea, se bucură de renovarea sfîntului locaş, unde deseori vine să stea de vorbă cu Dumnezeu, rugîndu-se de sănătate şi bucurii împlinite.

După slujbă lăcaşul sfînt a fost sfinţit de mai multe feţe bisericeşti. O înaltă distincţie din partea Mitropoliei Moldovei – ordinul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt – episcopul de Briceni şi Edineţ Nicodim l-a înmînat lui Anatolie Văscăuţan, primar de Scăieni, pentru susţinerea financiară la reparaţia capitală a bisericii.

Protoiereului mitrofor Radion, paroh al bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului”, i-au fost înmînate 2 Evaghelii. Una de către episcopul de Briceni şi Edineţ, transmisă din partea patriarhului întregii Rusii, Chiril, care a vizitat Moldova, iar cealălaltă — din partea familiei primarului de Scăieni, Anatolie Văscăuţan. Episcopul de Briceni şi Edineţ, Nicodim a mulţumit protoiereului mitrofor Radion, parohul bisericii nominalizate, pentru propovăduirea cuvîntului Domnului.

În final elevii gimnaziului au prezentat un concert după care enoriaşii au fost invitaţi la o masă de sărbătoare, bagoslovită de preacucernicul episcop de Briceni şi Edineţ, Nocodim.

 

 

Sursa: canalregional.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
147 locuitori

Valea Coloniţei este un sat din cadrul comunei Dolinnoe, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Valea Coloniţei a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.