Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 mai 2015, 11:21 views 9896
Un monument al Domnitorului Ştefan cel Mare, edificat la Corjova (VIDEO)
Foto: trm.md
11 mai 2015, 11:21 views 9896

Un monument al Domnitorului Ştefan cel Mare, edificat la Corjova (VIDEO)

Un monument al Domnitorului Ştefan cel Mare se înalţă în centrul satului Corjova din raionul Criuleni. Statuia, executată din piatră de Cosăuţi, a fost edificată din banii alocaţi din bugetul local, dar şi din donaţii, relatează Mesager.

Sătenii spun că Ștefan cel Mare este un model de diriguitor de stat pentru copiii lor. Locuitorii din Corjova afirmă că sunt bucuroşi să vadă chipul Domnitorului în Corjova.

„Suntem bucuroşi că îl vedem şi ne închinăm, şi să ne dea Domnul măcar pentru nepoţii noştri astfel de oameni. El a fost cel mai mare Domnitor al Moldovei, trebuie să facem tot posibilul ca şi copii noştri să cunoască cine a fost şi cum atunci se gestiona ţara şi cum este acum şi cred că acest model de gestionare trebuie transmis la toate generațiile care vor mai fi", susțin locuitorii din Corjova.

Monumentul a fost sfinţit de Mitropolitul Moldovei Vladimir.

Ideea de a avea în localitate un monument al Domnitorului i-a venit primarului. În acest sens, spune primarul localității, Gheorghe Ojog, că au fost investiți circa 250 de mii de lei.

Statuia Domnitorului a fost executată de sculptorul Ion Lozan. Monumentul are o înălţime de cinci metri.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Stefan cel Mare , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1552
Populația:
13164 locuitori
Logo

Floreşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Florești. Amplasat pe malul stîng al rîului Răut, oraşul Floreşti este situat la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 13164 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează de la mijlocul secolului XVI (între 1552-1561), cînd domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpuşneanu, întărea slugilor sale Flore, Ilie Pohreb şi Oanţa, un loc pustiu, pentru a întemeia un sat. Satul fondat ia numele de Floreşti, iar în secolul XVII ajunge în proprietatea cronicarului Miron Costin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.