Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 februarie 2016, 16:53 Reguli la servirea mesei views 3662
Roada bună se cunoaște după tăiere
10 februarie 2016, 16:53 Reguli la servirea mesei views 3662

Roada bună se cunoaște după tăiere

De acum încolo, pomicultorii din raionul Nisporeni se pot înarma cu foarfece de grădină și ferestraie ca să purceadă la tăierea pomilor fructiferi. Asta, pentru că e timpul cel mai potrivit pentru asemenea lucrări agricole. În plus, ei au cunoscut, chiar recent, noi tehnici de tăiere, dar și alte secrete în acest domeniu, grație cărora sunt încrezători că vor obține o roadă bogată.

Pe 28 ianuarie, la Nisporeni a avut loc un seminar teoretico-practic, la care a participat, în calitate de expert, doctorul în științe agricole, Arcadie Coroid, de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău.

Potrivit organizatorilor – Secția Agricultură, Industrie Prelucrătoare, Relații Funciare și Cadastru Nisporeni, în parteneriat cu Centrul Regional al Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA) – asemenea instruiri pentru pomicultori au loc anual la Nisporeni. Totuși, în acest an, se pare, evenimentul a generat un interes deosebit printre pomicultori, căci la întîlnirea cu Arcadie Coroid au venit peste o sută de deținători de livezi din raion. "Interesul sporit pentru tot ce ține de tăierea pomilor fructiferi se datorează, probabil, faptului că, în ultimul timp, s-au mărit semnificativ suprafețele de plantații de pomi fructiferi, în special livezi de prun", a făcut o explicație Ștefan Popescu, coordonator de proiect în cadrul Centrului Regional al Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA).

"Domnul Coroid ne-a vorbit despre o tehnologie care diferă de ceea ce am învățat pe timpuri la universitate, care nu necesită multă muncă, lucrările se efectuează fără scară, în schimb roada este bună", a făcut o specificare și Grigore Florea, șeful Secției Agricultură, Industrie Prelucrătoare, Relații Funciare și Cadastru Nisporeni. Dînsul a mai comunicat că, în prezent, în raionul Nisporeni livezile ocupă o suprafață totală de circa 2500 hectare.

De menționat că, în aceeași zi, cei prezenți la seminar au participat și la o lecție practică, ce s-a desfășurat în livada de prun a unui pomicultor din Vărzărești.

Seminare similare au avut loc, în această săptămînă, și la Călărași, și la Ungheni.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

copac , Nisporeni , recoltă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1408
Populația:
93000 locuitori
Logo

Bender este un municipiu din Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 61 km de Chișinău. În componența orașului este inclusă comuna Proteagailovca. Conform datelor din anul 2011, populaţia localității constituia 93 000 de oameni. Localitatea Bender a fost menționată documentar în anul 1408 cu denumirea Tighina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.