Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 februarie 2016, 14:55 Confecţionarea instrumentelor muzicale views 11212
Sate condamnate la dispariție
21 februarie 2016, 14:55 Confecţionarea instrumentelor muzicale views 11212

Sate condamnate la dispariție

Lipsa locurilor de muncă condamnă la dispariţie zeci de sate moldoveneşti. Oamenii îşi lasă în paragină casele părinteşti, în căutarea unor vieţi mai bune. Este și cazul localiţilor Grădinița și Leuntea din raionul Căușeni. Cele două sate formează o comună, unde, în ultimul an, a fost înregistrată o singură naştere şi 14 decesuri.

Din comuna Grădiniţa face parte şi satul Leuntea. În anii '80, oamenii din cele două localităţi, gestionate de o singură primărie, erau angajaţi ai gospodăriei colective. Cei mai norocoşi au avut parte şi de apartamente în blocul construit de sovhoz.

Vitalie Berlinschi îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care ograda blocului era plină de copii gălăgioşi şi părinţi care aveau singuranţa în ziua de mâine.

Odată cu destrămarea sovhozului a început şi destrămarea familiilor.

La doi kilometri de Grădiniţa este şi mai pustiu. La Leuntea aproape fiecare a doua casă este de vânzare. Ca să vedem cât costă o gospodărie, amplasată pe 30 de ari, am telefonat pe unul dintre numerele de telefon afişate.

Pentru oamenii din sat care supravieţuiesc din pensii şi diferite tipuri de indemnizaţii, trei mii de dolari sunt o adevărată comoară. Aşa că, în lipsa cumpărătorilor, casele degradează de la o zi la alta.

Cei mai norocoşi lucrează cu ziua în satele vecine.

În viitorul satelor Grădiniţa şi Leuntea nu mai cred nici măcar angajaţii primăriei.

"Chiar avem foarte puţini oameni. Bătrânii se sting din viaţă, tineretul pleacă. Natalitatea este foarte scăzută. În raport cu mortalitatea, aceasta este nulă", a afirmat viceprimarul satului Grădiniţa, Victor Chirtoacă.

Potrivit datelor oficiale, în satele Grădiniţa şi Leuntea au vize de reşedinţe aproape o mie de oameni. În realitate, însă, aproximativ jumătate s-au mutat la oraş, sau au plecat la muncă peste hotare.

Sursa: www.canal2.md

Cuvinte cheie:

sat , dispariție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.