Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 octombrie 2013, 10:07 views 6451
29 octombrie 2013, 10:07 views 6451

Sineştii Noi au apeduct nou şi o fîntînă arteziană



Pentru locuitorii satului Sineştii Noi, raionul Ungheni, preţul apei era comparat cu cel al aurului. În ultimii ani, fîntînile secau şi oamenii nu aveau apă potabilă. Acum visul lor s-a împlinit. A fost construit un apeduct şi o fîntînă arteziană cu capacitatea de 120 tone de apă pe zi. Proiectul a fost realizat cu ajutorul Fondului Ecologic, al unei asociaţii obşteşti din Italia şi a primăriei din localitate, relatează trm.md.

Printre oaspeţii de onoare, veniţi la sfinţirea noii fîntîni arteziene, este şi Fausto Fugazza din Italia. El i-a ajutat financiar, moral şi psihologic pe săteni, la fiecare etapă de construcție a mult aşteptatului apeduct.

"Sînt mulţumit nu numai de rezultat, ci şi de modul în care au fost organizate lucrările. Am investit în mai multe sate, dar aici lucrările au decurs cel mai bine", spune Fausto Fugazza de la Asociaţia Obştească "Promecclesia".

"Este cel mai greu proiect pe care l-am avut. A durat doi ani, fiindcă vechea arteziană nu a fost posibil de restabilit şi am construit alta nouă. Capacitatea e de 120 de tone, vor fi conectate circa 200 de gospodării", specifică primarul de Sineşti, Iurie Ţăruş.

Potrivit localnicilor, conductele de asigurare cu apă sunt aşteptate şi în satul Sineştii Vechi, aflat la un kilometru depărtare.

Valoarea totală a proiectului este de peste două milioane de lei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

localitati , apa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
423 locuitori

Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.