Chișinăul trebuie să mențină status quo-ul pe Nistru, consideră experții moldoveni
Foto: newsru.md |
Nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu au o mare dorință de a soluționa conflictul moldo-transnistrean, a declarat analistul politic moldovean Cornel Ciurea.
După cum relatează "Novii Reghion", într-un interviu acordat postului de Radio "Europa Liberă", el a spus că fiecare parte își consolidează acum poziția în calitate de stat de facto, iar „din acest punct de vedere Tiraspolul nu are multe de făcut".
Chișinăul, în lipsa unor șanse mari pentru soluționarea problemei transnistrene ar trebui să încerce să mențină status quo-ul - nici pace, nici război, crede Ciurea.
"Dacă vom schimba brusc situația, ne-am putea pomeni într-o situație mult mai proastă decît acum. Rezolvarea conflictului transnistrean ar putea fi pentru R. Moldova o opțiune mai proastă decît menținerea situației actuale ", - explică analistul.
În plus, în opinia sa, Chișinăul ar trebui să elaboreze un plan de soluționare a conflictului, iar societatea civilă și partidele politice ar trebui să adopte acest plan și strategia.
Un alt expert moldovean, Dmitri Ciubașenco a remarcat că, în pofida cerințelor UE de a rezolva conflictul, nici Transnistria și nici Rusia nu se grăbesc.
"Ideea preferata a lui Putin - crearea unei Uniuni eurasiatice, și el se va ocupa de această problemă în următorii șase ani, și poate chiar doisprezece. Între timp, în România poate să apară un sistem de apărare antirachetă american, care va oferi argumente suplimentare în favoarea menținerii status quo-ului, și chiar și recunoașterea Transnistriei în viitor "- prezic experții.
În opinia sa, Legea Republicii Moldova cu privire la raioanele de est din 2005 este o lege moartă, și nimeni nu va accepta astfel de condiții.
"Astfel, Transnistria cu încredere se mișcă spre Uniunii Eurasiatice. Perspectiva europeană a Republicii Moldova este destul de sumbră. Germania vorbește nu de integrare europeană ci de o apropiere de Europa, iar aceasta nu înseamnă aderarea la UE ", - a spus Ciubașenco.
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 798 locuitori
Pietrosu este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Măgura Nouă, Pietrosu și Măgura. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Pietrosu a fost menționat documentar în anul 1620.
Comentarii
(0)