Taraclia – un oraș în stepa Bugeacului
Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul Republicii Moldova, pe partea stîngă a rîului Lunguţa este situat la o distanță de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2002, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 oameni.
După terminarea războiului ruso-turc din 1806-181, în sudul stepei Bugeacului coloniştii bulgari întemeiază în anul 1813 satul Taraclia. Este una dintre cele mai vechi aşezări din sudul Basarabiei populate preponderent de bulgari la începutul secolului al XIX-lea. Toponimul Taraclia reflectă denumirea aşezării tătarilor nogai, amplasate puţin mai la sud de actualul amplasament al localităţii. Primii colonişti bulgari se stabilesc la Taraclia după 1812. În 1821 un grup mare de colonişti ajunge în această regiune şi se stabileşte în satul Aluat. După războiul ruso-turc din 1828-1829 la Taraclia se strămută încă 49 de familii de bulgari. Ultimul val de colonişti (241 oameni) ajunge în zonă în anul 1854. Coloniştii bulgari au beneficiat de o serie de privilegii din partea administraţiei ruseşti, valorificînd în schimb stepa Bugeacului. Populaţia Taracliei creştea repede, aici locuind moldoveni, găgăuzi, bulgari. La mijlocul secolului al XIX-lea populaţia Taracliei număra 2367 locuitori, iar la sfîrşitul secolului atinge cifra de 6404 locuitori. La începutul secolului XX, datorită construirii liniei de cale ferată Bender – Reni, Taraclia se dezvoltă devenind un centru comercial regional, beneficiind de un spital, poştă, telegraf.
La 6 noiembrie 1940 orăşelul Taraclia a devenit central administrativ al raionului Taraclia. În ianuarie 1963 raionul a fost desfiinţat, pentru ca în anul 1980 să reapară în structura administrativ-teritorială. În anul 1999 raionul a fost transformat în judeţ, iar oraşul Taraclia devine centru judeţean. Ca urmare a reformei territorial administrative din anul 2001, Taraclia revine la statutul de raion.
Potenţialul economic al oraşului Taraclia este reprezentat de sectorul agrar și industria de prelucrare a producției agricole. Din anul 1995 pe teritoriul orașului funcționează Zona Antreprenoriatului Liber “Tvardiţa” cu o suprafaţă de 3,57 ha. În prezent, în zona antreprenoriatului liber activează 5 rezidenţi care fabrică producţie alcoolică (vin, divin, distilate pentru divin) şi brînză. Exporturile se orientează preponderant spre Federaţia Rusă. Pe parcursul întregii perioade de activitate a zonei, rezidenţii au atras investiţii în sumă de 11,2 mil. dolari SUA.
O altă Zonă a Antreprenoriatului Liber “Parcul de producţie “Taraclia” În zonă sînt înregistraţi 12 rezidenţi, 4 dintre care sînt autohtoni şi 8 au fost creaţi în comun cu investitorii din Ucraina, Rusia şi Belarusi.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1559
- Populația:
- 2375 locuitori
Visoca este un sat şi comună din raionul Soroca. Visoca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2375 de oameni. Satul Visoca fost menționat documentar în anul 1559.
Comentarii
(0)