|
Foto: facebook.com/GuvernulRepubliciiMoldova |
Sandu: ”Republica Moldova este și va rămîne o țară pașnică”
Președintele Republicii Moldova, comandantul suprem al forțelor armate, vorbește despre necesitatea dotării Armatei Naționale cu echipamente moderne.
Maia Sandu spune că dacă nu ar fi fost existat războiul din Ucraina, acest subiect nu ar fi devenit o prioritate a guvernării, dar în condițiile situației din țara vecină, autoritățile sînt obligate să pregătească armata pentru cel mai sumbru scenariu. Președintele Maia Sandu spune că, deocamdată, nu există promisiuni din partea partenerilor de dezvoltare privind înarmarea Republicii Moldova, notează IPN.
Președintele Maia Sandu spune că evoluțiile războiului din Ucraina determină autoritățile să se gîndească tot mai serios la necesitatea modernizării Armatei Naționale. Șeful statului menționează că în cazul unei conflict militar, soldații nu pot fi trimiși la luptă fără echipament militar.
„Republica Moldova este și va rămîne o țară pașnică... Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni”, a spus Sandu.
Potrivit șefei statului, în situația actuală cînd la hotar cu Moldova este un conflict militar, ”ar fi total neserios să nu ne gîndim cum ne apărăm, dacă ni se întîmplă o astfel de tragedie”.
Comandatul suprem al forțelor armate spune că Uniunea Europeană este gata să ne ofere sprijin în modernizarea armatei, însă este vorba doar de echipamente non-letale, nu de arme și muniții, dă asigurări președintele.
„Noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim. Toate discuțiile opoziției sînt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non-letale, chiar dacă noi avem nevoie și de muniții. Noi trebuie să analizăm serios cum este echipată armata națională. Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucrurile elementare. Nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să le permită să ne apere. Singura promisiune pe care o avem este din partea UE și vizează arme non-letale ”, a mai spus Maia Sandu.
Șeful statului mai spune că decizia privind aderarea Republicii Moldova la un bloc militar, care ne-ar oferi o umbrelă de protecție, va aparține poporului. Pînă atunci, va fi respectat statutul de neutralitate prevăzut în Constituție.
„Pentru asta trebuie să avem sprijinul societății. Sîntem o țară democratică în care lucrurile sînt decise de către popor. La momentul aprobării Constituției poporul a decis că trebuie să fim o țară neutră. Dar țările neutre, de obicei, au o armată foarte puternică și bine echipată. Noi sîntem o țară neutră și avem o armată în care nu s-a investit. Nu putem să închidem ochii și să ne prefacem că nu există război”, a punctat președintele Republicii Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1912
- Populația:
- 1372 locuitori
Stoianovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Stoianovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1372 de oameni. Satul Stoianovca a fost înființat în anul 1912.
Comentarii
(0)