27 septembrie 2023, 15:00 views 1450
Un iaz din nordul țării, plin cu tone de pește în stare de putrefacție
27 septembrie 2023, 15:00 views 1450

Un iaz din nordul țării, plin cu tone de pește în stare de putrefacție

Mii de pești zac în nămol sau plutesc morți pe suprafața apei unui iaz din comuna Pepeni, raionul Sîngerei. Potrivit oamenilor, de vină ar fi agentul economic în gestiunea căruia se află iazul și care ar folosi în exces apa pentru irigarea terenurilor pe care le deține.

„Pește mort, muște și pericol pentru natură și sănătatea localnicilor. Camera nu poate transmite duhoarea de la malul iazului care seacă”, a relatat Victor Gaideec, transmite Noi.md cu referire la nordnews.md.

Oamenii spun că mirosul de pește în proces de putrefacție este greu de suportat. Grav este și faptul că fîntînile din sat seacă odată cu iazul.

Localnicii susțin că agentul economic a secat iazul cu bună știință, iar pentru a nu trezi și mai mult nemulțumirea oamenilor, pompează apa pe furiș.

Consilierul local și raional Oleg Cernei susține că acțiunile agentului economic sînt ilegale.

„Această construcție este neautorizată, fiindcă este construită pe domeniul public, fără certificat de urbanism și fără autorizație de construcție. Oamenii au sesizat de cîteva ori despre problema în cauză, dar avem ce avem. Deci, este o neglijență și am impresia că este o cîrdășie a domnului primar cu „Accesal Grup” și cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului”, a declarat Oleg Cernei.

Oleg Cernei a adăugat că agentul economic cu pricina nu a respectat niște condiționalități, precum sădirea de copaci sau salubrizarea teritoriului. Acesta susține că va sesiza Procuratura Raionului Sîngerei.

„Asistăm la un dezastru ecologic. Este o bombă ecologică aici în Pepeni, care este unicul bazin acvatic cu o suprafață de 51 de hectare. Bazinul acvatic este exploatat de SRL „Accesal Grup”, care pe parcursul a doi ani de zile exploatează cu încălcare gravă a regulamentului de exploatare a bazinului acvatic”, a adăugat Cernei.

Primarul comunei nu a venit la adunarea cu localnicii. La telefon, acesta a declarat jurnaliștilor că nu poate interveni în soluționarea problemei.

„Agentul economic, deja de trei luni nu mai pompează apă. Din luna iunie nu mai pompează apă. Cu părere de rău, noi, administrația publică locală nu avem pîrghii legale, nu putem face nimic. Poate interveni Apele Moldovei. 03.41 MUSCA Pămîntul aparține primăriei, digul aparține agentului economic și apa –Apele Moldovei”, a declarat Oleg Rotaru, primarul com. Pepeni, r-nul. Sîngerei.

Agentul economic care este acuzat de oameni de secarea intenționată a iazului neagă acuzațiile. Acesta nu a fost prezent la fața locului și a refuzat să discute cu jurnaliștii la telefon.

Totodată, reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului din Sîngerei ne-au declarat că secarea iazului este o consecință a lipsei de precipitații.

„Clar că situația este critică și este dureros, dar nu avem precipitații și izvoarele au secat. El are autorizație eliberată de Agenția de Mediu. Are dreptul să pompeze, dacă nu greșesc -75 de mii de cuburi de apă, dar el nu a pompat această cantitate nici anul acest, nici anul trecut. Ultima dată a pompat în luna mai și de atunci nu a mai făcut-o”, a conchis Anatolir Motruc, inspector șef la Inspecția pentru Protecția Mediului Sîngerei.

Vara lui 2023 în R. Moldova a fost una cu zile de arșiță. În unele săptămîni, termometrele au indicat aproape 40 de grade. Și actuala lună septembrie ar putea fi declarată una dintre cele mai calde din istorie. Sunt așteptate maxime de peste 30 de grade celsius.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sîngerei , pesti , iaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
989 locuitori

Cotovscoe este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cotovscoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 989 de oameni. Satul Cotovscoe a fost menționat documentar în anul 1878 cu denumirea Cîrlăneni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.