02 iunie 2014, 15:15 views 30712
La Pepeni a apărut o plantație a arborilor cu cea mai rapidă creștere din lume
Foto: publika.md
02 iunie 2014, 15:15 views 30712

La Pepeni a apărut o plantație a arborilor cu cea mai rapidă creștere din lume

Paulownia, copacul-minune, care creşte cel mai repede, poate fi văzut acum şi în Moldova. Un tînăr din raionul Sîngerei a plantat anul trecut cîteva hectare de puieţi. Arborele a căpătat o imensă popularitate în lume, deoarece este cultivat în special pentru producerea cherestelei şi a biomasei.

Acum un an, Sergiu Cervoneac din satul Pepeni, raionul Sîngerei, a adus din Spania puieţi din specia Paulownia, care au fost plantaţi pe un hectar.

"Rădăcina de Paulownia Clone în Vitro 112 ajunge la adîncimea de pînă la nouă metri. Este o rădăcină pivotantă care singură se duce după apă. Este foarte bună împotriva alunecărilor de teren pe care le avem în Republica Moldova", afirmă bărbatul.

Copacii s-au dovedit a fi rezistenţi la temperaturi scăzute şi secetă, iar în acest an, tînărul a hotărît să extindă plantaţia de Paulownia cu şase hectare.

"Am făcut studiile în străinătate şi am avut colegi care erau implicaţi în energii renovabile. El se foloseşte pentru a obţine biomasă şi cherestea. Pentru biomasă se pun mai mulţi copaci la hectar, la al doilea an de viaţă deja avem o rentabilitate de 50 de tone de biomasă pe an. Din cherestea se primesc cam 200 de cuburi", a mai adăugat el.

Tatăl tînărului este convins că va reuşi să obţină o sursă de energie mai ieftină.

Plantaţia lui Sergiu a devenit o adevărată atracţie pentru locuitorii din Pepeni.

Pe un hectar, sunt plantaţi cîte 620 de copaci, care sunt tăiaţi după cinci ani.

Sursa: publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
144 locuitori

Roşiţa este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de oameni. Satul Roșița a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.