|
Sectorul agricol din Rezina a fost afectat
Agenții economici, care activează în sectorul agricol al raionului Rezina (indiferent de forma organizatorico-juridică) gestionează 28 de mii ha de terenuri arabile. Din acestea, pe 90-92 la sută de suprafețe anual sunt încorporate semințe în sol. În anul curent, terenurile nelucrate constituie 2,3 mii ha sau 9 la sută.
Tradiţional, sunt crescute culturi cerealiere şi leguminoase, culturi tehnice. Câţiva producători cultivă şi plante eterooleaginoase (levanţică etc).
Din totalul de 25,6 mii ha, lucrate în anul curent, grâul de toamnă şi primăvară ocupă 8,2 mii ha, orzul de toamnă şi primăvară – peste 1,0 mii ha, mazărea pentru boabe – 0,2 mii ha, porumbul pentru boabe şi floarea-soarelui – câte 7,2 mii ha, soia – 0,6 mii ha, plantele eterooleaginoase – 0,4 mii ha.
În anul curent, condiţiile climaterice, de care sectorul agricol este dependent în totalitate, nu sunt în favoarea agricultorilor. Zăpada, pe semănăturile de toamnă, a lipsit complet. Ploile de primăvară şi temperaturile scăzute, la fel, au influenţat negativ termenele de încorporare a seminței în sol şi dezvoltarea culturilor. Precipitaţii atmosferice n-am mai avut de vreo două luni. În plus, temperaturile sunt destul de înalte.
Vicepreşedintele raionului şi specialiştii Secţiei Agricultură a Consiliului raional, o parte din serviciile desconcentrate în teritoriu – Inspecţia Ecologică, Secţia Situaţii Excepţionale, Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia pentru Școlarizare şi Consultanţă în Agricultură "Nistru-Agriconsult", împreună cu agenţii economici din teritoriu şi reprezentanţii primăriilor, în perioada 23-26 iunie curent, în baza unei dispoziţii a preşedintelui raionului, au participat la controlul reciproc al stării semănăturilor şi culturii câmpurilor. Rezultatele vor fi publicate în unul din următoarele numere.
E de menţionat, că starea semănăturilor, ca rezultat al situaţiei descrise mai sus, lasă mult de dorit. Insuficienţa umidităţii s-a răsfrânt asupra dezvoltării atât a culturilor de câmp, cât și a plantaţiilor multianuale. Culturile cerealiere şi leguminoase de gr. I au atins faza de recoltare cu 10-14 zile mai devreme ca de obicei. La moment avem recoltate 420 ha de orz de toamnă din suprafaţa totală de 751 ha şi jumătate din suprafeţele cu mazăre din totalul de 159 ha semănate. Rodnicia medie la orz e de 1,6 tone/ha, iar a mazării – mai joasă cu 0,5 tone/ha. Comparativ cu rodnicia anului trecut, e la nivelul de 40-50 la sută.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1773
- Populația:
- 1228 locuitori
Climăuţi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Climăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1228 de oameni. Satul Climăuţi a fost menționat documentar în anul 1773.
Comentarii
(0)