Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 iulie 2015, 15:17 Despre limba moldovenească views 11327
Sectorul agricol din Rezina a fost afectat
03 iulie 2015, 15:17 Despre limba moldovenească views 11327

Sectorul agricol din Rezina a fost afectat

Agenții economici, care activează în sectorul agricol al raionului Rezina (indiferent de forma organizatorico-juridică) gestionează 28 de mii ha de terenuri arabile. Din acestea, pe 90-92 la sută de suprafețe anual sunt încorporate semințe în sol. În anul curent, terenurile nelucrate constituie 2,3 mii ha sau 9 la sută.

Tradiţional, sunt crescute culturi cerealiere şi leguminoase, culturi tehnice. Câţiva producători cultivă şi plante eterooleaginoase (levanţică etc).

Din totalul de 25,6 mii ha, lucrate în anul curent, grâul de toamnă şi primăvară ocupă 8,2 mii ha, orzul de toamnă şi primăvară – peste 1,0 mii ha, mazărea pentru boabe – 0,2 mii ha, porumbul pentru boabe şi floarea-soarelui – câte 7,2 mii ha, soia – 0,6 mii ha, plantele eterooleaginoase – 0,4 mii ha.

În anul curent, condiţiile climaterice, de care sectorul agricol este dependent în totalitate, nu sunt în favoarea agricultorilor. Zăpada, pe semănăturile de toamnă, a lipsit complet. Ploile de primăvară şi temperaturile scăzute, la fel, au influenţat negativ termenele de încorporare a seminței în sol şi dezvoltarea culturilor. Precipitaţii atmosferice n-am mai avut de vreo două luni. În plus, temperaturile sunt destul de înalte.

Vicepreşedintele raionului şi specialiştii Secţiei Agricultură a Consiliului raional, o parte din serviciile desconcentrate în teritoriu – Inspecţia Ecologică, Secţia Situaţii Excepţionale, Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia pentru Școlarizare şi Consultanţă în Agricultură "Nistru-Agriconsult", împreună cu agenţii economici din teritoriu şi reprezentanţii primăriilor, în perioada 23-26 iunie curent, în baza unei dispoziţii a preşedintelui raionului, au participat la controlul reciproc al stării semănăturilor şi culturii câmpurilor. Rezultatele vor fi publicate în unul din următoarele numere.

E de menţionat, că starea semănăturilor, ca rezultat al situaţiei descrise mai sus, lasă mult de dorit. Insuficienţa umidităţii s-a răsfrânt asupra dezvoltării atât a culturilor de câmp, cât și a plantaţiilor multianuale. Culturile cerealiere şi leguminoase de gr. I au atins faza de recoltare cu 10-14 zile mai devreme ca de obicei. La moment avem recoltate 420 ha de orz de toamnă din suprafaţa totală de 751 ha şi jumătate din suprafeţele cu mazăre din totalul de 159 ha semănate. Rodnicia medie la orz e de 1,6 tone/ha, iar a mazării – mai joasă cu 0,5 tone/ha. Comparativ cu rodnicia anului trecut, e la nivelul de 40-50 la sută.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Pamint , agricultura , clima , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
333 locuitori

Ion Vodă este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 333 de oameni. Satul Ion Vodă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.