Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 iunie 2015, 17:14 views 10690
La Orhei a fost testată aplicația privind trasabilitatea lemnului
Foto: facebook.com
16 iunie 2015, 17:14 views 10690

La Orhei a fost testată aplicația privind trasabilitatea lemnului

Recent s-a desfășurat instruirea personalului silvic al Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei în cadrul Ocolul Silvic Vatici, care a fost selectat ca ocol pilot pentru dezvoltarea și testarea sistemului de evidență și trasabilitate a masei lemnoase (aplicație software). La instruire au participat și specialiștii Agenției „Moldsilva" și Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

Activitatea de instruire face parte din planul de acțiuni al Programului ENPI FLEG II de „dezvoltare a unui sistem de monitorizare a circuitului de masă lemnoasă și acordarea suportului necesar instituțiilor de resort privind aplicarea legislației pentru asigurarea eliminării activităților ilegale".

Astfel, timp de 2 zile silvicultorii din cadrul acestei entități silvice au fost instruiți atît teoretic cît și practic, de către specialiști în vederea utilizării aplicației software, care a fost dezvoltat ca un sistem modern și ușor de utilizat pentru o mai bună arhivare și dovadă exactă a lemnului recoltat și întrebuințarea acestuia. Aplicația are ca scop îmbunătățirea trasabilității lemnului de la punerea în valoarea a masei lemnoase pînă la utilizarea finală.

Implimentarea acestui sistem de monitorizare în sectorul forestier național va contribui la reducerea tăierilor ilegale și combaterea evaziunii fiscale din domeniu.

Prezent la eveniment, vicedirectorul Agenției „Moldsilva", Tudor Botnari, a declarat că este necesar să se insiste asupra asigurării cu tehnică și instruirea personalului, fiindcă este indispensabil modernizarea sectorul forestier național, „avem șansa de a învăța de la țara vecină România și experiența sa îndelungată privind precesul de trasabilitate a lemnului, este necesar de a pune în aplicare un astfel de sistem pentru a fi în conformitate cu cerințele timpului".

Responsabil de implimentarea acestei activități este WWF PCD (Fondul Global pentru Natura Sălbatică, Programul Carpatin Dunărean (România). Amintim că Agenția „Moldsilva" este principalul beneficiar al fazei II al Programului ENPI FLEG în Moldova, program finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (ENPI) pentru susținerea procesului de Guvernare și Aplicare a Legislației Forestiere (FLEG) implimentat în parteneriat cu trei organziații: Banca Mondială, IUCN și WWF.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

paduri , silvicultura , copac , Moldova , test

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
453 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Trifăneşti, raionul Floreşti. Satul este situat pe malul stîng al rîului Căinari, la distanța de 20 km de oraşul Floreşti și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 453 de oameni. Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1895.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.