Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 martie 2016, 09:28 Artele decorative views 9074
Când ar putea apărea primele troleibuze pe ruta Chișinău-Ialoveni
10 martie 2016, 09:28 Artele decorative views 9074

Când ar putea apărea primele troleibuze pe ruta Chișinău-Ialoveni

Primele cinci troleibuze ar putea circula prin oraşul Ialoveni până la sfârşitul acestui an. Un proiect care prevede extinderea transportului electric din Chişinău până în localitate a fost aprobat, în acest an, de către consilierii raionali.

Decizia a fost luată după ce, în ultimii ani, sute de localnici, care lucrează în Capitală, s-au plâns că întârzie la serviciu din cauza microbuzelor aglomerate.

Microbuzele pornesc de la marginea oraşului. Aici pasagerii reuşesc să prindă un loc. Cei care urcă din alte staţii sunt nevoiţi să stea în picioare şi înghesuiţi.

În orele de vârf oamenii aşteaptă un maxi-taxi şi timp de 20 de minute:

"Evident că nu toţi reuşesc să încapă. Mulţi oameni întârzie la muncă şi sunt nervoşi. Trebuie să iasă mai devreme din case".

"Nu respectă graficul şi se adună multă lume. De aceea noi mergem mereu în microbuze arhipline şi asta a devenit o tradiţie".

Autorităţile raionului Ialoveni planifică să cumpere în total 10 troleibuze. Pentru aceasta este nevoie de 44 de milioane de lei, bani care vor fi oferiţi de parteneri externi. Nu va fi necesar însă de a extinde linia de troleibuz, deoarece vehiculele vor circula fără trolee.

"Am convenit cu Ambasada Belarusului să ne facă o reducere cu aproximativ 15 mii de euro la un mijloc de transport. Este vorba despre troleibuz care se va deplasa autonom. Troleibuzul va circula pe bază de acumulatoare", a declarat primarul oraşului Ialoveni, Sergiu Armaşu.

Regia Transport Electric va instala în troleibuze sisteme de propulsie autonomă. De asemenea, întreprinderea va fi responsabilă şi de întreţinerea vehiculelor. Costurile vor fi acoperite de autorităţile din Ialoveni şi din veniturile acumulate în urma transportării pasagerilor.

"Pe viitor troleibuzele necesită deservire, grija lor, dotarea lor cu oameni, specialişti, asigurarea securităţii pasagerilor", directorul Regiei Transport Electric, Gheorghe Morgoci.

Troleibuzele vor porni din oraşul Ialoveni spre cartierul Telecentru al Capitalei. De aici se vor deplasa până pe străzile Bucureşti şi Bănulescu Bodoni, apoi vor reveni spre Ialoveni pe şoseaua Hânceşti. Călătoria va costa doar doi lei, de două ori mai puţin decât cu microbuzul. Peste 60 la sută dintre locuitorii din Ialoveni se deplasează zilnic la Chişinău.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

troleibuz , Ialoveni , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1464
Populația:
4293 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elenovca, Briceva și Tîrnova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 204 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4293 de oameni. Satul Tîrnova a fost menționat documentar în anul 1464.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.