Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 mai 2024, 16:30 views 400
O fîntînă a fost renovată la Prepelița. Ce spun localnicii
27 mai 2024, 16:30 views 400

O fîntînă a fost renovată la Prepelița. Ce spun localnicii

Poveștile pot deveni realitate. În satul Prepelița din raionul Sîngerei a fost renovată fîntîna Babei Cloanța, o căsuță asemănătoarea cu cea din basmele populare.

Oamenii și-au adus aminte de copilărie cînd au văzut fîntîna renovată, transmite Noi.md cu referire la tvn.md.

Vera Cușneanu, locuitoarea satului Prepelița, raionul Sîngerei: „Fîntîna era tot așa frumoasă, era în formă de colibă așa, și așa și îi spunea, casa Babei Cloanța, așa îi ziceau copiii. Pe urmă s-a stricat, s-a dărîmat. Pe urmă iată s-au gîndit băieții care cu inimă bună, hai să o refacem, hai să facem să fie frumos. Și s-au apucat iată băieții și cu domnul primar în frunte.”

Eelena Pînzari, locuitoarea satului Prepelița, raionul Sîngerei: „Ei clar lucru că îmi pare bine că s-a reînnoit, s-a făcut. Aici era frumos, era tot așa frumos în părțile acestea pînă la șosea”.

Pentru Ludmila Ursu fîntîna și construcția are o însemnătate aparte, pentru că au aparținut bunicului ei.

Ludmila Ursu, locuitoarea satului Prepelița, raionul Sîngerei: „Este fîntîna bunelului meu, încă din anii 40 și nu-mi aduc aminte sigur, deci este o fîntînă ce are eu știu, o amintire aparte pentru noi copiii, fiindcă ea a fost renovată exact cum a fost construită cîndva, această căsuță care o vedeți în spate ea a fost cîndva din șindrilă. Ne-a permis să ne întoarcem în timp, dar cu o variantă un pic schimbată, dar autentică tradițional moldovenească cu acest stuf.”

Inițiativa de renovare a venit de la un localnic. S-a pus mînă de la mînă și cu ajutorul autorităților locale au reușit.

Iulian Erimei, primarul comunei Prepelița, raionul Sîngerei: „Inițiativa renovării acestei fîntîni de fapt a venit de la un cetățean de aici, un băștinaș al satului Prepelița, care este mai mult dezvoltat în turism și care și-a amintit de fapt cum era această fîntînă. Cîndva era fîntîna Babei Cloanța, așa era cînd eram noi copii la grădiniță. De fapt nu era în stilul acesta, era într-un stil de lemn, noi copiii toți ne speriam cînd veneam aici și am zis ca să facem o trecere în timp. Am făcut fîntîna în stuf cum vedeți și alături avem o mașină retro, Mașina din Mașa și Ursul, nu am reușit să o renovăm pînă la urmă, că timpul un pic ne-a presat, dar o să fie o zonă.”

Fîntîna a fost sfințită, pentru ca localnicii să aibă unde se opri în zilele călduroase și să-și potolească setea.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fîntînă , Sîngerei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.