11 mai 2022, 15:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 2424
Care este soarta muzeului Belski din Chișinău?
11 mai 2022, 15:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 2424

Care este soarta muzeului Belski din Chișinău?

Muzeul Alexei Belski, care a fost deschis la mijlocul anilor 2000 în incinta școlii ruso-moldovenești nr.57, redenumită ulterior în liceul Traian, care se află pe strada Cuza Vodă, a avut aceeași soartă ca strada Belski din capitală și în 2008 a fost închis.

Potrivit directoarei de atunci a școlii Nr. 57, Aglaia Ivanovna Koloskova, muzeul Alexei Belski a fost creat cu efortul învățătorilor și elevilor. Acesta conținea scrisori de pe front, obiecte personale ale participanților la război, diferite standuri tematice și multe alte exponate. Acolo aveau loc adesea lecții de educație militaro-patriotică pentru elevi, întîlniri cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial.

Jurnalistul Noi.md a avut șansa să-l găsească și să-l întrebe despre muzeul școlii și pe directorul său, Evghenii Tiseev, care era obsedat de ideea păstrării memoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Potrivit interlocutorului, el a condus acest colț patriotic școlar aproximativ șase ani.
Evghenii Tiseev a povestit că în muzeu erau colectate datele istorice ale participanților și eroilor războiului care au trăit în sectorul Botanica, existau standuri cu fotografii ale veteranilor, conaționalii noștri emeriți, bustul și exponate care aveau legătură cu numele lui Alexei Belski, în cinstea căruia a fost numit muzeul și strada.

”Eu am făcut un stand mare cu machete ale ordinelor comandantului militar, era expusă uniforma sa. De asemenea, în muzeu erau create standuri dedicate istoriei trupelor sovietice și germane, cu demonstrarea medaliilor, steagurilor și echipamentului lor. Erau expuse machete ale avioanelor care au participat la eliberarea Moldovei în timpul operațiunii Iași-Chișinău. De asemenea, am pregătit un stand separat dedicat eliberării Moldovei și Chișinăului în timpul operațiunii Iași-Chișinău, cu o hartă și informații despre trupele care au atacat și eliberat republica noastră și capitala”, a spus E. Tiseev.

 El a spus că cu documentele adunate în muzeu lucrau veteranii celui de-al Doilea Război Mondial și personalul militar în rezervă. Muzeul era un loc în care veteranilor le plăcea să se adune, să se întîlnească cu tinerii, să vorbească despre evenimentele războiului din 1941-1945. În legătură cu aceasta el a primit numele de muzeu-colț militar al veteranilor de război și, mai mult decît atît, a cîștigat premii la concursuri organizate la nivel de microraion, municipiu, republică.

În muzeu aveau loc întîlniri ale elevilor cu veterani, învățătorii aduceau elevii în excursii, în cadrul ei aflau despre diverse evenimente militare, lupte, fapte și eroi. ”Am avut chiar și un caiet cu date despre excursiile organizate. Dar în 2008, muzeul a fost închis și eu am trecut într-o altă instituție de învățămînt. Am luat cu mine cîteva exponate, documente și fotografii și, o perioadă, pe 9 Mai le expuneam în foaierul liceului în care m-am mutat, povestind elevilor despre evenimentele legate de acestea. Tinerii ascultau, aflau date din istorie, făceau poze. Dar apoi au venit alte vremuri și interesul pentru acest subiect a dispărut”, a adăugat E. Tiseev.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzeu , Alexei Belski , Chisinau , soarta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1157 locuitori

Dahnovici este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Dahnovici a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.