|
Care este soarta muzeului Belski din Chișinău?
Muzeul Alexei Belski, care a fost deschis la mijlocul anilor 2000 în incinta școlii ruso-moldovenești nr.57, redenumită ulterior în liceul Traian, care se află pe strada Cuza Vodă, a avut aceeași soartă ca strada Belski din capitală și în 2008 a fost închis.
Potrivit directoarei de atunci a școlii Nr. 57, Aglaia Ivanovna Koloskova, muzeul Alexei Belski a fost creat cu efortul învățătorilor și elevilor. Acesta conținea scrisori de pe front, obiecte personale ale participanților la război, diferite standuri tematice și multe alte exponate. Acolo aveau loc adesea lecții de educație militaro-patriotică pentru elevi, întîlniri cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial.
Jurnalistul Noi.md a avut șansa să-l găsească și să-l întrebe despre muzeul școlii și pe directorul său, Evghenii Tiseev, care era obsedat de ideea păstrării memoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Potrivit interlocutorului, el a condus acest colț patriotic școlar aproximativ șase ani.
Evghenii Tiseev a povestit că în muzeu erau colectate datele istorice ale participanților și eroilor războiului care au trăit în sectorul Botanica, existau standuri cu fotografii ale veteranilor, conaționalii noștri emeriți, bustul și exponate care aveau legătură cu numele lui Alexei Belski, în cinstea căruia a fost numit muzeul și strada.
”Eu am făcut un stand mare cu machete ale ordinelor comandantului militar, era expusă uniforma sa. De asemenea, în muzeu erau create standuri dedicate istoriei trupelor sovietice și germane, cu demonstrarea medaliilor, steagurilor și echipamentului lor. Erau expuse machete ale avioanelor care au participat la eliberarea Moldovei în timpul operațiunii Iași-Chișinău. De asemenea, am pregătit un stand separat dedicat eliberării Moldovei și Chișinăului în timpul operațiunii Iași-Chișinău, cu o hartă și informații despre trupele care au atacat și eliberat republica noastră și capitala”, a spus E. Tiseev.
El a spus că cu documentele adunate în muzeu lucrau veteranii celui de-al Doilea Război Mondial și personalul militar în rezervă. Muzeul era un loc în care veteranilor le plăcea să se adune, să se întîlnească cu tinerii, să vorbească despre evenimentele războiului din 1941-1945. În legătură cu aceasta el a primit numele de muzeu-colț militar al veteranilor de război și, mai mult decît atît, a cîștigat premii la concursuri organizate la nivel de microraion, municipiu, republică.
În muzeu aveau loc întîlniri ale elevilor cu veterani, învățătorii aduceau elevii în excursii, în cadrul ei aflau despre diverse evenimente militare, lupte, fapte și eroi. ”Am avut chiar și un caiet cu date despre excursiile organizate. Dar în 2008, muzeul a fost închis și eu am trecut într-o altă instituție de învățămînt. Am luat cu mine cîteva exponate, documente și fotografii și, o perioadă, pe 9 Mai le expuneam în foaierul liceului în care m-am mutat, povestind elevilor despre evenimentele legate de acestea. Tinerii ascultau, aflau date din istorie, făceau poze. Dar apoi au venit alte vremuri și interesul pentru acest subiect a dispărut”, a adăugat E. Tiseev.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1867
- Populația:
- 2781 locuitori
Corneşti este un oraş în raionul Ungheni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, în zona Codrilor, oraşul Corneşti este situat la o distanţă de 80 km de Chișinău. Conform datelor anului 2003, populaţia oraşului constituia 2781 locuitori. Localitatea a fost înfiinţată în anul 1867, odată cu construcţia căii ferate Chișinău-Ungheni.
Comentarii
(0)