02 noiembrie 2021, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 3213
Să fie oare rusofobia în interesul Moldovei?
02 noiembrie 2021, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 3213

Să fie oare rusofobia în interesul Moldovei?

Așa dar, «războiul nervilor» s-a încheiat – reprezentanții Republicii Moldova au reușit să se înțeleagă cu «Gazprom», și populația republicii nu va sta fără gaze și încălzire. Dar asta se putea face calm și la timp, fără a ține întreaga țară în suspans, fără a introduce starea de urgență, și economisind resurse bugetare semnificative. Ce învățăminte putem noi trage din cele întîmplate?

Pentru rusofobie trebuie să plătești

Dacă ar renunța la rusofobie, autoritățile Moldovei ar avea gaze naturale mai ieftine, un regim preferențial de comerț cu Rusia și ar evita un nou jug al datoriilor față de Occident, pe care țara noastră îl interesează doar din punctul de vedere al slăbirii economiei ei prin introducerea diferitor ”reforme” prost concepute și stoarcerea ulterioară a unui volum și mai mare de bani.

Această opinie au exprimat-o pentru Noi.md mai mulți experți, nedumeriți pentru faptul că în toată această perioadă autoritățile Moldovei își explicau refuzul de a obține reduceri la gazele naturale livrate de Rusia prin necesitatea păstrării independenței și suveranității țării, dar în același timp împrumutau sume enorme de la FMI și nu îndrăzneau să se opună curatorilor occidentali, care nu le dădeau posibilitatea să negocieze cu acei, cu care țării noastre îi este mai convenabil să mențină relații bune.

Analiștii menționează că, dacă ar renunța la rusofobie, republica ar putea obține reduceri la prețul gazelor și exporta fără taxe în Federația Rusă fructe, legume și vinuri.

Experții mai cred, că pentru Moldova ar fi mai benefică amînarea, pentru vre-o cinci ani, a implementării celui de-al treilea pachet energetic al UE, de dragul prețului obținut pentru gaze, să zicem, de Ungaria.

În rezultat, țara noastră ar economisi anual cam tot atît, cît dorește FMI să-i împrumute Republicii Moldova în patru ani, banii fiindu-ne oferiți cu rambursare și cu dobîndă.

Analiștii cred, că prin argumentele privind independența și suveranitatea autoritățile doar păcălesc cetățenii, de fapt este vorba despre încercarea de a fi independenți față de Rusia, însă dependenți de curatorii din vest, care nu-i permit Moldovei să negocieze cu cei, cu care colaborarea este cu adevărat avantajoasă pentru noi.

"Oare autoritățile Moldovei au adoptat Convenția de la Istanbul, care contravine tuturor normelor și tradițiilor poporului nostru, de dragul respectării suveranității și independenței noastre? Dar faptul că sponsorii PAS impun țara noastră să colaboreze cu FMI contrar propriilor interese, este tot un indice al suveranității și independenței?", - se întreabă experții.

Ei atrag atenție faptului, că dacă autoritățile noastre ar face pași rezonabili, ca de exemplu revenirea la studierea, în școlile moldovenești, a limbii ruse care este maternă pentru 30% din populație, în locul englezei, de care au nevoie în special cei care vor să părăsească mai repede această țară, Moldova ar obține în schimb reduceri și mai mari la prețul gazelor și ar putea exporta fără taxe în Federația Rusă fructe, legume și vinuri.

"Însă noi fiind foarte ”independenți”, sponsorii noștri occidentali nu ne permit să o facem. Noi trebuie să înțelegem, că rusofobia este un indicator important al suveranității unei țări est-europene, dar pentru asta vor avea de plătit toți locuitorii Moldovei fără excepție, și e puțin probabil ca ei să fi visat la timpuri așa de benefice ", - menționează analiștii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , puterea , Gazprom

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.