13 noiembrie 2017, 15:20 Rubrica vizitatorilor-autori views 13847
13 noiembrie 2017, 15:20 Rubrica vizitatorilor-autori views 13847

Simboluri ale statului moldovenesc (proiect). Autor – Sveatoslav Mazur (Foto)

Stema Mare Spirituală de Stat a Republicii Moldova (proiect)


Marea Stemă de Stat a Republicii Moldova (proiect)


Stema de Stat medie a Republicii Moldova (proiect)


Stema de Stat mica a Republicii Moldova (proiect)


Prezentăm descrierea proiectelor stemei, compusă de S. Mazur: Scutul este împărțit în azuriu și purpuriu "în centrul scutului este reprezentată imaginea unui taur sacru, care semnifică voința statului în implementarea planului de dezvoltare. În tradiția ortodoxă, simbolul taurului înseamnă forța și puterea lui Dumnezeu și, prin urmare, potențialul intern enorm al poporului moldovean. Între coarnele taurului se află o stea cu șase colțuri, simbolizînd lumina și dragostea - condiții necesare pentru dezvoltarea stabilă a statului. În ortodoxie, steaua cu șase colțuri este asociată cu chipul lui Isus Hristos. În dreapta capului taurului se află soarele, la stînga semiluna, care, ca și culorile stemei, semnifică dezvoltarea materială plenară a Statului Moldovenesc. Soarele semnifică plinătatea vieții spirituale, semiluna - plinătatea dezvoltării materiale. Toate elementele de pe scut sînt aurii (de culoare galbenă). Scutul este încoronat cu o coroană - simbol al suveranității și libertății statului. În ortodoxie, coroana de aur cu cruce semnifică autoritatea supremă a lui Dumnezeu asupra lumii existente și îndrumarea directă de către El a acestui popor.

Scutul este susținut de doi lei de aur încoronați, cu stindardele istorice ale lui Ștefan al III-lea cel Mare. Leii încoronați cu coroanele de aur îi simbolizează pe patronii cerești ai Moldovei: Sf. Gheorghe cel Victorios și pe însuși Ștefan cel Mare, patronajul și protecția lor pentru statul moldovenesc împotriva oricăror atentări asupra acestuia din afară. În partea de jos a emblemei se află motto-ul care descifrează semnificația simbolurilor de stat. Sub motto se află simbolurile puterii de stat: sabia și buzduganul, care denotă supremația legii într-un stat de drept".

Mai jos au fost prezentate proiectele drapelului și stindardului prezidențial, elaborate de Sviatoslav Mazur (descrierea autorului):

Steagul național al Republicii Moldova (proiect) reprezintă o pînză dreptunghiulară cu raportul lățimii față de lungime de 2:3, împărțit pe verticală în două părți egale: albastră și roșie. La mijloc sînt reprezentate figuri ale stemei naționale a Moldovei: imaginea taurului sfînt, între coarnele căruia se află steaua cu șase colțuri, la dreapta de capul taurului - soarele, la stînga – semiluna. Simbolurile reprezentate sînt colorate în galben.

Stindardul prezidențial al Republicii Moldova (proiect). Pe partea din față a pînzei se află simbolul statalității moldovenești vechi de secole, stema medievală a Moldovei. Iar pe partea cealaltă - reprezentarea Sfîntului George, care doboară balaurul, tributul adus tradiției ortodoxe, adînc venerate de poporul moldovenesc, simbolizînd victoria creștinismului asupra păgînismului, triumful binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului, a adevărului asupra strîmbătății.

Sursa: indigolotos.info

Cuvinte cheie:

simbol , Stema , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
385 locuitori

Zăzulenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Satul Zăzulenii Noi a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.