27 aprilie 2017, 10:35 Rubrica vizitatorilor-autori views 36299
Proiect de drapel - pavilionul maritim al Moldovei, datat cu secolul al XIX-lea (Foto)
27 aprilie 2017, 10:35 Rubrica vizitatorilor-autori views 36299

Proiect de drapel - pavilionul maritim al Moldovei, datat cu secolul al XIX-lea (Foto)

Tot din tezaurul arhivistic ieșean se cuvine să mai semnalăm un proiect vexilologic foarte puțin cunoscut. Este vorba despre schița unui drapel al Moldovei, un desen colorat, pe hîrtie (DJANI, Documente, Pachet 46/24, fila 18).

Detaliile arată că acest proiect reprezintă un pavilion maritim, categorie de simboluri de care s-a ocupat heraldistul Dan Cernovodeanu. Perforațiile ce pot fi remarcate în coala de hîrtie arată trecerea acesteia prin carantina de la Prut, în timpul unei epidemii. Documentele erau înțepate și dezinfectate prin metodele epocii.

Sursa: Sorin Iftimi „Vechile blazoane vorbesc. Obiecte armoriate din colecții ieșene".

Dan Cernovodeanu „Les pavillons de la Marine militaire et de Comerce de Valachie et de Moldavie puis des Principautés-Unies, enfin de Roumanie au XIXe siècle" (1834-1897), în „Buletinul Bibliotecii Române", Frieburg in Breisgau, vol. XII (XVI), 1984, p. 317-336.

Andrei Nesteriuc

Cuvinte cheie:

istoria , drapel , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
735 locuitori

Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.