26 aprilie 2018, 15:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 46587
Stema domnitorului moldovean pe o farfurie de porțelan (Foto)
26 aprilie 2018, 15:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 46587

Stema domnitorului moldovean pe o farfurie de porțelan (Foto)

Stema domnitorului moldovean Mihail Sturdza pe o farfurie de porțelan. Este un scut francez despicat, cu ambele porțiuni de azur; în prima se află capul de bour, iar în a doua leul sturdzesc. Se știe că o asemenea stemă a fost folosită de Mihai Sturdza și după domnie, precum se vede în reprezentările din capela de la Baden-Baden. Foarte interesante sînt drapelele ce flanchează stema, redate în detaliu.

Pot fi distinse trei tipuri:

1. Cîmp albastru, formă pătrată, cu capul de bour de aur, timbrat de o coroană princiară cu scufia de purpură și înconjurat de două ramuri verzi; cîmpul vexilologic are patru cantoane roșii fiecare fiind încărcat cu cîte o stea de argint cu cinci colțuri și monograma domnitorului, un „M" auriu;

2. Al doilea tip este construit aproape identic, dar în cîmp are reprezentat, în locul capului de bour de aur, pe Sf. Gheorghe ecvestru, ucigînd balaurul;

3. Între cele două tipuri de drapele este amplasat cîte un fanion de cavalerie, în culorile roșu și albastru.

Sursa: Muzeul „M. Kogălniceanu", inv. 659m; 660m

Cuvinte cheie:

Stema , domnitori , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.