11 aprilie 2016, 12:15 Rubrica vizitatorilor-autori views 33361
11 aprilie 2016, 12:15 Rubrica vizitatorilor-autori views 33361

Români din interes și români din ignoranță

La congresul, așa-numiților români-unioniști, care au creat Sfatul Țării 2 au fost prezenți: Nicolae Dabija, Mircea Druc, Alexandru Moșanu, Alecu Reniță, Mihai Cimpoi, Ion Negrei, Arcadie Suceveanu, Ion Varta, Petru Hadîrcă, Iurie Colesnic, Ninela Caranfil, Ion Iovcev, Octavian Țîcu, Sandu Grecu, Petru Bogatu, Silviu Tănase.

În pofida ambițiilor nobile, este dificil să fie estimată contribuția acestor oameni la dezvoltarea științei, culturii moldovenești sau jurnalismului ca una înaltă, și mai ales, remarcabilă. Acești oameni nu s-au străduit să citească un pic de istorie a poporului și a statului său, pentru a înțelege intenția fondatorilor acestuia, să estimeze pagubele românismului pentru dezvoltarea propriei lor țări. Unii dintre ei s-au mutat în România, unii pur și simplu greșesc, iar majoritatea dintre ei întorc mila statului român, care le finanțează activitățile.

La crearea Mișcării Sfatului Țării 2 nu au luat parte marea majoritate a bine cunoscuților oameni de știință și cultură, adevărați patrioți ai țării noastre, chiar dacă au fost invitați. Cu toate acestea, printre participanții la acest eveniment antimoldovenesc au putu fi văzuți: Eugen Doga, Ion Ungureanu, Nicolae Botgros, Gheorghe Mustea, Vasile Iovu. Acești oameni au adus și continuă să aducă o contribuție demnă la dezvoltarea culturii moldovenești. De ce au decis ei să ia parte la distrugerea țării căreia i-au dedicat întreaga viață și creație?

Noi le propunem cititorilor noștri fragmente din Crezul moldovenilor, publicat pe site-ul www.moldovenii.md ca să alegeți care părți ale acestui document pot fi atribuite moldovenilor menționați mai sus. Sperăm că printre acei care vor citi acest material să fie și reprezentanți ai intelectualității moldovenești.

30. Ne adresăm către acei intelectuali din Republica Moldova, care se consideră români: stimaţi compatrioţi, în virtutea profesiilor voastre sînteţi apţi să obţineţi cunoştinţe, să le analizaţi şi să le sistematizaţi, să trageţi concluzii. Citiţi atent materialele site-ului moldovenii.md. Proiectul nostru este rodul muncii unui grup mare de savanţi şi profesionişti în diferite domenii, patrioţi ai ţării, care pe parcursul mai multor ani studiază istoria, prezentul şi elaborează variante de viitor pentru străvechiul nostru stat. Sîntem convinşi, că cei mai demni dintre voi vor cunoaşte istoria veritabilă a poporului moldovenesc şi a ţării. Noi ştim, că sufletele voastre se vor umplea de mîndrie pentru poporul nostru şi cu mare dragoste veţi purta prin viaţă numele de „moldovean de etnie".

32. Pericolul major pentru statul şi naţiunea moldovenească este atitudinea unei părţi a intelectualităţii de creaţie şi pedagogice, la fel ca şi a unor politicieni, care tind să influenţeze formarea conştiinţei etnice a poporului nostru. Majoritatea lor au sufletele curate şi îi doresc sincer acestui popor numai bine, dar nu posedă cunoştinţe suficiente despre istoria şi cultura moldovenilor. Această situaţie este firească – cunoştinţe de acest gen puteau fi obţinute cu greu pe timpurile URSS, dar şi mai dificil – în ultimii 20 ani. O parte mai mică a acestor persoane promovează conştient ideologia statului vecin, posibil realizînd careva beneficii în urma activităţii desfășurate.

33. Moldoveni (inclusiv savanţi şi savanţi istorici), unii dintre voi, din diferite motive, cel puţin o dată s-au înşelat, afirmînd că noi nu sîntem moldoveni şi limba noastră nu este moldovenească. Nu este vina voastră. Mulţi dintre voi nu cunoşteau adevărul despre istoria noastră. Acest adevăr a fost şi este ascuns. În acelaşi timp sînt promovate, studiate în instituţiile de învăţămînt, popularizate prin alte metode teorii false despre originea şi istoria moldovenilor. Acum întreg poporul moldovenesc are posibilitatea să cunoască adevărul. Cunoaştem că sîntem moldoveni şi limba noastră-i moldovenească. Vorbiţi deschis despre aceasta, nu vă sfiiţi de greşelile voastre anterioare. Noi – moldovenii, sîntem un popor cu o istorie proprie bogată şi ne mîndrim cu acest fapt.

34. Nu acuzăm marii noştri scriitori şi poieţi, reprezentanţi ai intelectualităţii veacurilor XIX şi XX, care, influenţaţi de elanul unirii cu un popor înrudit, au făcut concesii, acceptînd termenii impuşi „România", „români", „limba română". Înţelegem, că unii dintre moldovenii remarcabili acceptau compromisele, deoarece considerau, că realizează sarcini mai importante. Ei greşeau, dar greşelile acestor personalităţi celebre nici într-un caz nu diminuează contribuţia lor la cultura moldovenească. Ei sînt moldoveni de origine, educaţie, apartenenţa la cultura noastră, în memoria noastră ei întotdeauna vor rămîne moldoveni.

35. Ne închinăm în faţa marilor noştri compatrioţi, care, indiferent de presiune şi agresiune, nu s-au dezis de denumirea străveche a poporului nostru, de numele limbii noastre, nu s-au încadrat în rîndurile celor, care greşeau, acceptînd teoria romană a originii moldovenilor.

Vasile Balan

Cuvinte cheie:

Sfatul Țării , crez , interes

Comentarii

 (1)
  • #1 Euuuu Răspunde Citează selecţia
    Baaaai, si Eminescu tot a mers la compromis??? Mai aveti sa postati aberatii??? Cum va permiteti sa va pronuntati asupra unor lucruri care nu tin de competenta voastra si pentru care nu aveti nici calificarea nici studiile necesare??? Cum poti sa-i zici lui Eminescu ca el a gresit??? Va dati seam ce diferenta este in voi si El???
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.