Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
16 decembrie 2019, 12:00 Alesul covoarelor views 8622
La Chişinău s-a desfășurat Tîrgul Naţional al Covorului (Foto)
16 decembrie 2019, 12:00 Alesul covoarelor views 8622

La Chişinău s-a desfășurat Tîrgul Naţional al Covorului (Foto)

Cea de-a şasea ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului cu genericul „Covorul Dorului" se desfășoară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Evenimentul principal al tîrgului îl constituie expoziția „Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol", care va fi prezentată pînă la 31 ianuarie 2020, transmite MOLDPRES.

Această expoziție oferă prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din satul Cania, Cantemir, Casei-Muzeu „Alexei Mateevici" din s. Zaim, Căușeni.

„Este o expoziție formidabilă, prezentată pentru Tîrgul Național al Covorului. Este un succes al colegilor mei, talentați și temerari, care va permite să înțelegem mai altfel limbajul minunatelor scoarțe de Căușeni", a apreciat Varvara Buzilă, secretar ştiinţific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie.

De asemenea, Tîrgul prezintă scoarțe țesute recent de Complexul de meșteșuguri „Artă Rustică", s. Clișova Nouă, Orhei, condus de țesătoarea Ecaterina Popescu și Muzeul „Casa Părintească", s. Palanca, Călărași, director Tatiana Popa. Publicul va avea posibilitatea să admire și să procure covoare țesute de meșterii populari: Parascovia Pasat, s. Ustia, Glodeni, dinastia de țesătoare specializată în țesutul covoarelor mițoase condusă de Ludmila Scutaru din s. Mihăileni, Râșcani, țesătoarea Raisa Lungu de la Centrul de meșteșuguri „Cu ițe și suveică" din s. Crișcăuți, Dondușeni.

Programul include un Iarmaroc al Meșterilor Populari, desfăşurat în curtea Muzeului, publicul avînd posibilitatea să procure obiecte meșteșugărești, confecționate de țesători, cojocari, olari, lemnari, meșteri în arta pieselor de port popular, produselor de artizanat etc. În cadrul Iarmarocului va fi prezentat şi un program artistic dedicat tradițiilor din ajunul Crăciunului și al Anului Nou, prin evocarea elementelor Teatrului popular de iarnă. Agenda acestuia prevede şi colinde de ceată bărbătească – element înscris, în anul 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Republica Moldova și România.

Scoarţa este un covor cu urzeală de lână sau bumbac și băteală din lînă. Mai mulţi experţi afirmă că „scoarţele basarabene au un stil inconfundabil, determinat de tematica, expresia artistică, stilistica motivelor ornamentale, de înscrierea lor în registre decorative şi de cromatica în care au fost realizate".

Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în Republica Moldova, la 1 decembrie 2016, au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, iar scopul Tîrgului Național al Covorului constă în valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor țesute pe covoare, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile de iarnă.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

covoare , tirg

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
1884 locuitori

Hăsnăşenii Mari este un sat şi comună din raionul Drochia. Hăsnăşenii Mari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1884 de oameni. Satul Hăsnăşenii Mari a fost menționat documentar în anul 1459.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.