Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
28 martie 2023, 15:30 Meşterii populari views 15910
Ion Aștefanoae – povestea fierarului (Foto)
28 martie 2023, 15:30 Meşterii populari views 15910

Ion Aștefanoae – povestea fierarului (Foto)

Îi place zgomotul ciocanului pe fierul roșu, incandescent, pasiune pe care a preluat-o de la unchiul său care era fierar.

Meșterul popular Ion Aștefanoaie se joacă cu temperaturi mai înalte de 1000 de grade Celsius, îndoaie metalul, îi dă formă, luciu şi-l şlefuieşte, creînd adevărate opere artizanale. S-a specializat pe monede-suvenir pe care le confecționează după metodele vechi, folosite de strămoşi: prin turnare, răcire, batere, presare. Meșterul spune că are multe tipuri de mesaje, însă cele mai multe dintre ele sînt adresate familiei. Domnul Aștefanoaie mai confecționează şi salbe pentru că are convingerea că „menirea unui meșter popular este de a nu da uitării ceea ce-i defineşte neamul", mărturisește el într-un interviu.

Pentru a descoperi varietatea lucrărilor meșterului Aștefanoae, vă îndemnăm să vizitați pagina sa de Facebook „Regatul Monedelor".

Sursa: issuu.com

Cuvinte cheie:

meșter , Meșteșug , fier

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.