Spre compartiment: Meşteşuguri populare
21 martie 2024, 15:30 Meşterii populari views 22470
Dumitru Constandachi  – creator de comori spirituale (Foto)
21 martie 2024, 15:30 Meşterii populari views 22470

Dumitru Constandachi – creator de comori spirituale (Foto)

Dumitru Constandachi este considerat meşterul care a reînviat arta sculpturii în lemn îmbogățind-o cu elemente tradiţionale moldoveneşti.

Pasiunea pentru prelucrarea artistică a lemnului, a moștenit-o de la bunei, pe care, ulterior, a dezvoltat-o la facultate, unde și-a îmbogățit cunoștințele, experiența și dibăcia. Fondatorul Școlii de Arte și Meserii "Meșterul Manole", domnul Constandachi aproape 6 ani, împreună cu elevii săi, a lucrat la reconstrucția mănăstirii Căpriana. Tot el a proiectat și a amenajat sălile de degustație de la Combinatul de Vinuri "Cricova".

Cum ne mărturisește domnul Constandachi într-un interviu: „Pentru mine cioplitul în lemn de la bun început a fost o misiune. Mi-am pus scopul să curăţ ornamentul geometric de influențe [străine], trebuie să păstrăm ce ne-au lăsat strămoşii şi să promovăm specificul nostru naţional ".

Pentru a afla mai multe despre dibăcia și lucrările maestrului, vă îndemnăm să vizionați emisiunea „Tezaur - Dumitru Constandachi fondatorul Școlii de Arte și Meserii "Meșterul Manole"".

Meșter popular, cioplitor în lemn,
Președintele Uniunii Meșterilor Populari
Chișinău
Tel mobil: (+373) 691 099 57
Adresă e-mail : ccbsmp@mail.ru
Email : umpmoldova@gmail.com

Sursa: issuu.com

Cuvinte cheie:

meșter , lemn , Meșteșug

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.