Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
27 februarie 2024, 17:30 Meşterii populari views 26910
Constantin și Elena Cojan - meșterii cu mîini de aur de la Sudul Moldovei (Foto)
27 februarie 2024, 17:30 Meşterii populari views 26910

Constantin și Elena Cojan - meșterii cu mîini de aur de la Sudul Moldovei (Foto)

Constantin Cojan este unul dintre puținii meșteri care mai cos manual cojoace pentru bărbați, căciuli de cîrlan şi bundiţe pentru femei. Cunoaște totul despre tehnologia lucrului cu blănițele animalelor fiindcă are școala tatălui său.

În fiecare zi cu soare, meșterul își scoate calapoadele pe o scîndură din grădină și îmbracă căciulile pe ele. Obţine pieile numai de la ciobanii pe care-i cunoaște. Foloseşte piei de ţigaică din părțile de Sud ale Moldovei, dar şi de caracul, o rasă de oaie care se creşte la Nordul Moldovei. Pieile nu le cumpără pur și simplu, el se implică în procesul de alegere, curățare, spălare, conservare. Soția sa, doamna Elena, este, de asemenea, meșter popular și lucrează cot la cot cu soțul pentru confecționarea lucrurilor tradiționale.

Straiele care ies din mîinile iscusite ale meșterului sunt căutate în orice anotimp. Azi, oameni de rînd, dar şi multe personalităţi din lumea artelor, poartă lucrări confecţionate de mâinile meșterului popular.

Constantin Cojan
Prelucrarea pielii,
s. Colibaș, r-nul Cahul
Telefon mobil 1: +373 689 10 126
Telefon mobil 2 : +373 696 72 975

Sursa: issuu.com

Cuvinte cheie:

meșter , Meșteșug

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
618 locuitori

Crasnîi Vinogradari este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Afanasievca, Calinovca, Crasnîi Vinogradari, Lunga Nouă și Alexandrovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 54 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Vinogradari alcătuia 618 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Vinogradari a fost întemeiat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.