|
A doua ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului va avea loc la Chișinău
Circa 30 de meşteri populari ţesători vor expune în jur de 150 de piese de unicat din colecţiile personale la cea de-a doua ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului sub genericul „Covorul dorului", care se va desfăşura la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo", informează MOLDPRES.
Ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, a menţionat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că manifestarea este iniţiată în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru a fi inclus în Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.
„Obiectivul manifestării este de a promova ţesutul covoarelor şi ale altor textile de lînă şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional", a spus Monica Babuc.
Oficialul a precizat că ediţia din acest an va conţine mai multe compartimente: Covorul Tradiţie – o expoziţie de scoarţe din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie Naturală; Covorul Continuitate (o expoziţie cu vînzare a covoarelor realizate de meşteriţele Centrului „Artă Rustică" din Clişova Nouă, Orhei); Covorul Neţesut, care va include covoare din colecţia Muzeului „Casa părintească" din satul Palanca, raionul Călăraşi; Covorul Contemporaneitate - expoziţie cu vînzare a covoarelor produse de către SA „Covoare Ungheni".
Ministrul în exerciţiu al Culturii a mai afirmat că în acest an la compartimentul Covorul Prieten vor fi expuse covoare de patrimoniu, precum şi din colecţii private, realizate de comunitatea găgăuză, iar Covorul Oaspete va constitui expoziţia de covoare turceşti. Evenimentul va culmina cu asamblarea unui puzzle covor, confecţionat de către vizitatori.
Bugetul celei de-a doua ediţii a Tîrgului Naţional al Covorului este de 150 mii lei.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Invitat de onoare al Tîrgului este Ambasada Turciei în R. Moldova.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 998 locuitori
Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.
Comentarii
(0)