Spre compartiment: Meşteşuguri populare
09 decembrie 2014, 11:10 Alesul covoarelor views 19723
Chișinăul va găzdui Tîrgul Naţional al Covorului
09 decembrie 2014, 11:10 Alesul covoarelor views 19723

Chișinăul va găzdui Tîrgul Naţional al Covorului

Primul Târg Naţional al Covorului se va desfăşura cu genericul „Covorul dorului" şi va avea loc pe 13 decembrie la Centrul de Expoziţii Moldexpo. Evenimentul este organizat în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru înaintare pe lista UNESCO. Cea de a doua componentă a sărbătoririi Covorului va fi Gala Portului Popular.

Obiectivul evenimentului este de a promova țesutul covoarelor și ale altor textile din lână și de a contribui la promovarea lor pe plan extern.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, spune că proiectul este inițiat pentru a reanima arta ţesutului și din „dor de covorul nostru naţional, de colecţiile tradiționale, de arta ţesutului şi de acele eroine care continuă şi azi să mai practice această artă. Sunt comori, ce transmit, peste secole, informaţii nescrise prin ornamentele lor cifrate, dar foarte preţioase. Sunt nişte pagini din istoria poporului nostru, Monica Babuc.

Evenimentul va conține mai multe compartimente: Covorul Tradiție, Covorul Istorie, Covorul Contemporanietate, Covorul Prieten și Covorul Sentimental. Vor fi etalate piese valoroase din patrimoniul muzeelor, operele ţesute 25 de meşteri populari.

În cadrul evenimentului, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va prezenta expoziţia „Covorul Tradiţie". Instituția deține o colecţie de covoare de peste 1500 de piese de o valoare artistică excepțională.

În cadrul târgului vor fi 25 de meşteri populari şi femei ţesătoare ce vor propune spre vânzare covoare și alte tipuri de țesături din lână, catrințe, traiste. Astfel pentru prima dată în ultimii 20 de ani cetățenii vor avea posibilitatea să achiziționeze covoare noi țesute manuala.

Târgul va culmina cu Gala Portului Popular de Iarnă în anul 2014, care se află la cea de-a doua ediţie.

Proiectul este realizat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

covoare , tirg , moldovenii , cultura , Moldexpo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
5095 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.