Spre compartiment: Meşteşuguri populare
26 iulie 2014, 12:20 Meşteşuguri populare views 13540
Сovorul moldovenesc va fi protejat de UNESCO
26 iulie 2014, 12:20 Meşteşuguri populare views 13540

Сovorul moldovenesc va fi protejat de UNESCO

O categorie de covoare din Republica Moldova – scoarţa, cum este numit în popor covorul de lînă – va fi propusă Biroului UNESCO pentru a fi inclusă în lista patrimoniului mondial imaterial protejat de această organizaţie internaţională, comunică MOLDPRES.

Scoarţa va fi cel de-al cincilea element al patrimoniului cultural din spaţiul românesc care ar putea ajunge în această listă reprezentativă. Primul element - colindatul de ceată bărbătească – a fost înregistrat la UNESCO în 2013.

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova a declarat că accederea scoarţelor basarabene în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii va însemna un pas important în recunoaşterea mondială a identităţii noastre culturale.

„Scoarţele sînt o categorie de covoare care ne reprezintă cel mai mult. Lumea le apreciază de peste 200 de ani. Dosarul va fi depus la Biroul UNESCO de către Republica Moldova împreună cu România pînă în martie 2015", a precizat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Potrivit Varvarei Buzilă, cele mai vechi scoarţe păstrate la noi datează din sec. XVIII. Fiind perisabile, ele nu rezistă în timp dacă nu sînt îngrijite bine. În prezent muzeele sînt cele care se preocupă de protejarea covoarelor.

Scoarţa este un covor cu urzeală de lînă sau bumbac şi băteală din lînă.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

covoare , Moldova , UNESCO

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.