|
Foto: trm.md |
Tîrgul de olărit va avea loc duminică la Hogineşti
Unul dintre cei trei olari de dinastie din Republica Moldova şi dintre cei 80, cîţi sînt în întreaga lume, organizează la 20 iulie, Tîrgul de olărit. Evenimentul, care se va desfăşura în satul său natal, Hogineşti, raionul Călăraşi, este un prilej pentru a procura obiecte din lut sau de a le confecţiona cu propriile mîini.
Olarul de la Hoginești a revoluționat piața artizanatului din Moldova acum cîțiva ani, după ce s-a întors din Italia, unde a muncit la o fabrică, tot în calitate de olar. Se trage dintr-o dinastie de olari veche de sute de ani care, împreună cu alte vreo 30 de familii, a venit din Carpați la Hoginești – loc cu lut bun, unde au început să confecționeze obiecte pentru mănăstirile din preajmă.
Pe vremea Uniunii Sovietice, părinții lui Vasile Goncear au fost singurii olari cărora autoritățile le-au permis să practice liber această îndeletnicire. Ei reprezentau olăritul moldovenesc în spațiul sovietic. Cu toate acestea, părinții lui au insistat ca Vasile să devină inginer, nu olar. Motivul – olarii mureau de cancer, din cauza oxidului de plumb pe care îl conținea glazura pentru vase.
„Lutul este cea mai ecologică materie pentru veselă, factorul cu pricina servind drept imbold pentru cei care prețuiesc calitatea și înțeleg rostul unui produs făcut de mînă, nu de mașini. Într-o bucătărie din secolul XXI, vesela din lut merită locul de cinste pe rafturile cu veselă din plastic și inox. Cel mai bun pentru veselă este lutul verde, de la fundul fîntînii. În lume au rămas foarte puțini oameni care dețin secretele olăritului. În timp, munca olarului s-a simplificat. Acum s-a produs încă un salt, odată cu inventarea unei unelte care purifică lutul, muncă ce dura cinci zile", afirmă olarul.
Vasile Goncear își dorește să împartă această îndeletnicire cu toți copiii din Moldova, drept care și-a pus scopul să promoveze arta olăritului în toate școlile din țară, la orele de muncă.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1672
- Populația:
- 924 locuitori
Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.
Comentarii
(0)