Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
10 martie 2014, 12:08 Meşteşuguri populare views 18480
Creaţiile unui meşter de păpuşi din Moldova fac înconjurul lumii
Foto: publika.md
10 martie 2014, 12:08 Meşteşuguri populare views 18480

Creaţiile unui meşter de păpuşi din Moldova fac înconjurul lumii

A transformat pasiunea în artă, iar arta - într-o afacere. Este vorba despre un meşter popular din Moldova, care a devenit cunoscut pentru păpuşile pe care le confecţionează. Acestea sunt costumate în hainele populare ale tuturor minorităţilor culturale din ţara noastră.

În ultimul deceniu, Nina Djos a confecţionat peste 10.000 de păpuşi. În atelierul ei pot fi văzuţi Păcală şi Tăndală, Făt-Frumos şi Ileana Conzînzeana, dar şi lucrări cu semnificaţii deosebite - păpuşa iubirii, a sănătăţii sau a bunăstării.

"Această lucrare semnifică nedespărţirea. Mîinile sînt împreună, nu trebuie să fie separate. Se dăruiesc la nuntă, chiar şi la cele de argint şi aur", a spus meşterul Nina Djos.

Pentru cei care îşi doresc mai mulţi bani în buzunar, meşterul popular a confecţionat "Păpuşa bunăstării".

"Aici am pus o mie de lei moldoveneşti, iar în mîini are monede. De obicei, astfel de păpuşi se dăruiesc bărbaţilor"a declarat Nina Djos.

Păpuşile confecţionate de Nina Djos au făcut înconjurul lumii. De obicei, sunt cumpărate de moldoveni şi dăruite străinilor. Acestea sunt confecţionate din materiale naturale.

"Este important să confecţionezi păpuşa cu bună dispoziţie şi cu multă dragoste pentru oameni", a susţinut meeşterul popular.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , cultura , papusa , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
3713 locuitori

Floreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Floreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, pe malul stîng al rîului Bîc, în apropiere căii ferate Chișinău-Odesa, situat la 25 km de orașul Anenii Noi și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3713 oameni. Localitatea a fost atestată pentru prima dată în anul 1859 cu denumirea Broasca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.