Spre compartiment: Artele plastice
04 aprilie 2022, 11:30 Concursuri, expoziţii, proiecte views 2775
Artistul plastic Aurel Guțu și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională
04 aprilie 2022, 11:30 Concursuri, expoziţii, proiecte views 2775

Artistul plastic Aurel Guțu și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională

O expoziție de pictură şi grafică cu genericul ”Tablouri și glume” a artistului plastic Aurel Guţu, la 80 de ani de la naştere, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează moldovenii.md cu referire la moldpres.md.

Solicitat de agenție, Aurel Guțu a afirmat că expoziția cuprinde 38 de lucrări de pictură și grafică, realizate de-a lungul anilor. În context, artistul plastic Valeriu Herța a menționat că în toate lucrările pictorului este un contrast foarte activ de culoare, fie că e pictură, ilustrație de carte sau grafică de șevalet, galbenul predominînd pretutindeni.

Potrivit artistului plastic Vasile Dohotaru, Aurel Guțu a trecut de la pictura abstractă la cea tradițională, unde descoperim mai multe simboluri folclorice, inclusiv covorul național. Profesorul universitar Alexei Colîbneac a spus că, de mai bine de 30 de ani, protagonistul manifestării ilustrează revista pentru copii ”Alunelul”, cu un tiraj de peste 10 mii de exemplare, care prin aspectul ei grafic și artistic face față nu numai Republicii Moldova, dar și Romîniei. În același timp, cîntărețul Mihai Ciobanu a constatat că creația artistului este legată de folclor, ceea ce ne reprezintă ca neam, iar cineastul Vlad Druk a remarcat că pictura lui are o nuanță cinematografică. Pe marginea lucrărilor expuse în cadrul expoziției au mai vorbit criticul de artă Eleonora Sîdnic, publicistul Alexandru Ganenco, jurnalistul Stan Lipcanu, redactor-șef al revistei ”Alunelul” ș.a., iar artistul plastic Sava Mihailicenco a prezentat fragmente din cele două cărți umoristice ale sale.

Aurel Guţu s-a născut la 12 martie 1942 în satul Corpaci, raionul Edineţ. În 1967 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" din Chişinău şi în 1973 - Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova, facultatea de scenografie. A fost pedagog la Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (1973-76) şi redactor artistic la revista „Femeia Moldovei”(1976-90), al revistei pentru copii „Alunelul” (din 1992 pînă în prezent). Este autorul ilustraţiilor a circa 100 de cărţi. A realizat portretele scriitorilor Grigore Vieru, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi, Liviu Damian, Gheorghe Vodă ş.a. Este coautor al filmelor cu desene animate „Guguţă poştaş” şi „Andrieş”.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 30 aprilie.

 

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
292 locuitori

Măgureanca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de locuitori. Satul Măgureanca a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.