|
A fost vernisată expoziția-concurs de artă contemporană ”Autumnala 2018”
Expoziţia-concurs de artă contemporană „Autumnala-2018" a fost vernisată astăzi la Centrul „Constantin Brîncuşi" de către Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, informează MOLDPRES.
Expoziția cuprinde 163 de lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă semnate de un număr similar de autori și este dedicată Centenarului Unirii.
Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Dumitru Bolboceanu, a menţionat că aceasta este o expoziţie de totalizare, în cadrul căreia artiştii plastici îşi expun cele mai bune lucrări realizate pe parcursul anului.
„Este singura expoziţie, la care se acordă premii pe genuri de artă. Pe lîngă artiştii consacraţi, aici şi-au expus lucrările și tineri autori, care au devenit membri ai UAP. E cazul să remarcăm că în 2018, artiștii plastici de la noi au participat la expoziții organizate în diferite localități din țară, precum și peste hotare. A fost un an bogat, cu multe realizări și-i îndemnăm pe toți colegii să participe la prima expoziție din anul viitor – Eminesciana", a mai spus Dumitru Bolboceanu.
La rîndul său, artistul plastic Andrei Mudrea a afirmat că expoziția "Autumnala" din acest an este destul de bogată și variată și a înregistrat un salt calitativ. "Cu certitudine, o bună parte din lucrări sunt realizate la nivel european și ar putea concura la competiții internaționale", a accentuat Andrei Mudrea.
De Marele Premiu, în valoare de 10 mii de lei, acordat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, s-a învrednicit artistul plastic Ghenadie Jalbă pentru lucrarea "Sărbătoare". Premiul UAP pentru pictură a fost obținut de Vasile Ostahi, premiul pentru grafică - de Simion Zamșa, premiul pentru artă decorativă – de Virgil Tecuci și premiul pentru sculptură – de Ruslan Tihonciuc. Telejurnalista Nelly Canțer a luat premiul pentru critică de artă pentru promovarea artei plastice contemporane, iar Ludmila Goloseeva – premiul de excelență.
Cu diplome de merit acordate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au fost distinși artiștii plastici - Ecaterina Ajder, Sergiu Coțofan, Timotei Bătrînu și Valeriu Vînagă, iar cu diplome de merit din partea Uniunii Artiștilor Plasitici din Moldova – Iurie Ursatii, Mihail Statnîi, Gheorghe Jalobă, Anatolii Danilișin, Vasile Nașcu, Emil Childescu, Serghei Galben, Olga Guțu, Lilia Prisăcaru, Ruslan Roșca, Valeriu Kurtu, Mihail Damian și Iurie Platon.
Expoziția va fi deschisă pînă la 9 decembrie. Prima ediție a expoziției-concurs "Autumnala" a avut loc în 2005.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1529
- Populația:
- 1358 locuitori
Sinești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sinești și Pojarna. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Sinești a fost menționat documentar în anul 1529 cu denumirea Durnești.
Comentarii
(0)