Spre compartiment: Arhitectura
18 decembrie 2023, 11:00 Arhitectura views 2186
Un valoros monument de istorie și arhitectură din Chișinău va fi restabilit
18 decembrie 2023, 11:00 Arhitectura views 2186

Un valoros monument de istorie și arhitectură din Chișinău va fi restabilit

Au început lucrările de restaurare la un valoros monument de istorie și arhitectură din Chișinău.

Vorbim despre imobilul din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni nr.16, construit între anii 1853-1854, care are o istorie impresionantă. Clădirea a fost parte a spitalului militar, a găzduit primul liceu pentru băieți, după război a avut mai multe destinați, iar decenii la rînd se află în degradare. Începerea lucrărilor de consolidare și restaurare se datorează finanțării din partea Guvernului, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Decenii la rînd priveliștea era dezolantă: pe acoperișul clădirii creșteau copaci, din interior se vedea cerul iar pereții erau gata să cadă în orice moment.

„Și atunci noi am început să le tragem, s-a turnat o rețea de stîlpi de beton, s-au turnat centuri periferice și acuma se toarnă planșeul deasupra ca să lege cele trei laturi ale zonei de colaps pentru că asta era, se prăbușea”, spune antreprenorul Mihai Bradu, reprezentant companie de restaurare din România.

În 2010, Guvernul a luat decizia ca edificiul să fie transmis Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, dar nu s-a întreprins nimic pînă în 2019 cînd a fost realizat un studiu de fezabilitate care a arătat ca imobilul istoric poate fi reabilitat.

„În 2020-2022 s-a elaborat proiectul de restaurare a trecut toate instanțele de aprobare, avizare, expertizare și au început lucrările cu mari dificultăți, dar datorită sprijinului direct al Guvernului Republicii Moldova, în persoana primului ministru Dorin Recean, am primit primele finanțări”, menționează directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava.

Proiectul a fost elaborat de o echipă de experți naționali.

„Vorbim despre un proiect veritabil de restaurare și reconstrucție a unei clădiri-monument de arhitectură, ceea ce implică foarte multe acțiuni nu doar din partea restauratorilor dar și a experților în construcții, care au făcut o echipă comună la momentul de proiectare pentru a oferi cele mai bune soluții”, afirmă Alexandru Argint, director adjunct al Muzeului Național de Istorie.

Lucrările sînt realizate de o echipă de restauratori din România.

„Nu vrem să moară această clădire. Deja 90 de procente este moartă, noi trebuie s-o salvăm. - În cît timp e prevăzută revenirea la viață a acestui spațiu? - Asta depinde numai de finanțare. Dacă lucrările sînt finanțate ritmic, noi terminăm în trei ani de zile la cheie”, menționează antreprenorul din România Mihai Bradu.

„Guvernul va găsi surse financiare pentru a continua acest proces. Sigur că din sursele bugetare ale Republicii Moldova este imposibil să faci așa o restaurare costisitoare. Respectiv căutăm surse externe prin diferite proiecte internaționale”, spune Eugen Sava.

După consolidare și restaurare, imobilul din strada Bănulescu-Bodoni va găzdui Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Staliniste, iar în segmentul din strada București vor fi amenajate ateliere de restaurare, laboratoare, o bibliotecă și birouri ale muzeografilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument , Arhitectura , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.