Mergi spre compartimentul: Arhitectura
27 februarie 2014, 14:40 Arhitectura views 20055
27 februarie 2014, 14:40 Arhitectura views 20055

Conacul din satul Piatra, monument istoric în degradare

Monument de arhitectură transformat în depozit pentru furaje. Vorbim despre un conac din satul Piatra, raionul Orhei. Edificiul a fost privatizat de către fostul primar al localităţii, care îl foloseşte contrar destinaţiei prevăzute de lege. Mai mult, clădirea este în stare avansată de degradare. Autorităţile locale spun că îşi doresc să renoveze conacul, dar nu îl pot recupera, relatează publika.md.

Oamenii din sat povestesc cu nostalgie despre boierul Bagdasarov şi conacul acestuia, construit la sfîrşitul secolului XIX.

Primarul comunei spune că fostul edil a privatizat ileagal conacul şi terenurile adiacente. Acesta este în prezent agricultor şi foloseşte clădirea ca depozit.

Autorităţile locale spun că doresc să redobîndească dreptul asupra conacului, care ar putea deveni o atracţie turistică. Procesul de recuperare este însă împiedicat de faptul că de la primărie au dispărut actele ce vizează imobilul.

Conform articolului 53 al Legii ocotirii monumentelor, persoanele fizice sau juridice, proprietari ai monumentelor de arhitectură, sunt obligate să conserveze şi să restaureze asemenea edificii. Proprietarul conacului Bagdasarov nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.

Cuvinte cheie:

monument , localitati , cultura , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
3713 locuitori

Floreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Floreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, pe malul stîng al rîului Bîc, în apropiere căii ferate Chișinău-Odesa, situat la 25 km de orașul Anenii Noi și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3713 oameni. Localitatea a fost atestată pentru prima dată în anul 1859 cu denumirea Broasca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.