Spre compartiment: Arhitectura
06 februarie 2020, 16:45 Cetățile Moldovei views 6221
Cetatea Bender trebuie reparată urgent, experți
06 februarie 2020, 16:45 Cetățile Moldovei views 6221

Cetatea Bender trebuie reparată urgent, experți

Cetatea Bender are nevoie de intervenții cît mai urgente pentru a asigura conservarea construcției.

Concluziile au fost prezentate de specialiști în arhitectură italieni, care după șase luni de muncă, au finalizat expertiza tehnică a cetății. În timpul lucrărilor, restauratorii au descoperit vase din ceramică, arme și potcoave medievale, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

Una dintre cele mai serioase probleme identificate de experți este starea pereților cetății. Potrivit lor, în ziduri sînt multe goluri, rămase după descompunerea unor bîrne de lemn, utilizate în construcție încă de otomani.

„Înăuntru pereții sînt plini de goluri și sînt fragili, astfel că trebuie să găsim o soluție să le umplem și să conectăm suprafețele", a explicat specialistul în conservarea monumentelor arhitecturale Nicola Berlucchi.

Iar pentru a efectua expertiza tehnică a cetății, experții au utilizat cele mai inovative metode: tomografia zidurilor și geo-scanarea terenului adiacent. Datorită acestora, specialiștii au descoperit o monedă, două ghiulele, două străchini și două potcoave, ce datează din secolele 16-17. Toate au fost transmise muzeului cetății.

„Ghiulele de la pușcă, două bucăți. Este foarte important că deja în laboratorul de la Chișinău au fost restaurate", a spus arheologul Ion Ciobanu.

Lucrările de conservare a cetății urmează să fie efectuate de o companie care va fi selectată pînă la sfîrșitul anului în baza unui concurs. Aceasta este unica metodă de a restaura cetatea, întrucît autoritățile din stînga Nistrului afirmă că nu au bani pentru acest lucru.

„Nu negăm că am făcut și greșeli. Dar faptul că în urmă cu zece ani aici nu putea intra niciun turist, iar acum Cetatea este vizitată de 30 de mii, este o realizare enormă", a precizat Pavel Prokudin, consilierul pretinsului președinte transnistrean.

Proiectul de restaurare a cetății Bender face parte din programul european "Măsuri de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD. Potrivit experților, reparația completă ar putea dura zece ani și ar necesita în jur de 15 milioane de euro, pînă acum fiind alocați de Uniunea Europeană 2,5 milioane. Cetatea a fost înălțată în secolul 15, pe timpul domniei lui Ștefan Cel Mare și a fost inițial construită din lemn și pămîni. După ce a fost cucerită de turci în 1538, cetatea a fost reconstruită. Din 1991, cetatea, aflată pe teritoriul controlat de regimul separatist transnistrean, s-a deteriorat, și a fost deschisă publicului abia în 2008. Acum, cetatea este vizitată anual de aproximativ 60 de mii de persoane.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

cetate , Bender , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2178 locuitori

Călugăr este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Frumuşica, Socii Vechi, Socii Noi și Călugăr. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2178 de oameni. Satul Călugăr a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.