|
Ghimpu i-a declarat război lui Cotovschi
Parlamentul a examinat cu scandal Registrul naţional al monumentelor de for public, (construite în locuri publice). Discuția documentului a fost însoțită de insultelele reciproce ale liberalilor și comuniștilor.
Unii chiar au cerut ca subiectul să fie scos de pe ordinea de zi a proiectelor propuse spre votare, "deoarece copiii și nepoții celor deportați nu vor ridica mîinile ca să voteze pentru monumentele sovietice". Iar șeful Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a încercat să-l impună pe reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să răspundă la întrebarea, dacă îl consideră pe revoluționarul rus Grigore Cotovschi bandit.
Deputații au discutat Registrul naţional al monumentelor de for public (construite în locuri publice), elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pînă în prezent în acesta au fost incluse 101 obiecte. Potrivit secretarului de stat Andrei Chistol, care a prezentat documentul, aceasta este doar prima etapă a încercărilor autorităților de a îmbunătăți politica în domeniul protecției patrimoniului cultural al Moldovei. Monumentele incluse în Registrul aprobat au fost selectate din lista curentă de monumente ale Republicii Moldova, protejate de stat, adoptată în anul 1993.
În special, în noul registru există Monumentul "Luptătorilor pentru puterea sovietică" (din faţa Cinematografului "Gaudeamus"), statuia ecvestră a lui Grigore Cotovschi, bustul decembristului Mihail Orlov și alte monumente de pe vremurile Imperiului Rus și ale perioadei sovietice. Acestea au şi provocat scandalul dintre deputați.
Astfel, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a reacționat furios la obiecțiile liberalului Roman Boţan, care a propus revizuirea listei obiectelor, introduse în Registru, în special, ale acelora legate de epoca sovietică, deoarece ar fi ca şi cum "păstrarea monumentelor fasciștilor". El i-a numit pe liberali "lichele", subliniind că "numai oamenii cu o mentalitate redusă se luptă cu monumentele". "Voi nu cunoașteți istoria, nu aveţi onoare", repeta liderul comunist.
Liberalii indignați băteau în mese și strigau: "Rușine". Ei au somat ca vicespeakerul Valeriu Ghileţchi, care prezida plenul să le oprească microfoanele și să-i pedepsească pe acei care nu respectă memoria poporului, insultînd-o.
Președintele fracțiunii PCRM, Ina Şupac, le-a reamintit deputaților decizia Curții Constituționale, care a recunoscut drept neconstituțională decizia de a echivala regimul comunist cu cel fascist. În plus, ea a încercat să afle prin ce se deosebește lista monumentelor Republicii Moldova, protejate de stat, de lista monumentelor ridicate în locurile publice, dar aşa şi nu a primit un răspuns clar din partea reprezentanților ministerului.
Deputatul neafiliat Gheorghe Mocanu, practic plîngînd, a propus ca proiectul să fie scos complet de pe ordinea de zi a proiectelor propuse spre votare și să fie revizuit complet. "Cum își pot permite să ridice mîna asupra Monumentului "Luptătorilor pentru puterea sovietică", asupra bustului imperialiștilor ruși, acei a căror bunici şi taţi au fost deportaţi în Siberia? Despre ce fel de valoare morală și simbolică vorbim", se indigna Mocanu.
Deputatul socialist Bătrîncea a adus exemplul Franței și Germaniei, unde sînt păstrate monumentele tuturor epocilor și sînt aplicate pedepse penale pentru vandalism, menționînd că politicienii trebuie să determine care monumente ar trebui să fie păzite de stat și care nu.
Toată lumea a fost eclipsată însă de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. El a declarat că a privit un serial, în care revoluționarul rus Grigore Cotovschi este prezentat ca bandit. "Cum poate fi inclus un bandit în Registrul monumentelor? Dacă vă place atît de mult calul, propun să fie demolat Cotovschi, iar calul să fie lăsat".
"Sînteți de acord cu propunerea mea? Recunoașteți că Cotovschi a fost bandit?" cerea Ghimpu răspuns de la Chistol.
Președintele Parlamentului Andrian Candu, care a ajuns mai tîrziu la şedinţă, a încercat să-i cheme pe deputați să demonstreze un comportament mai "etic", încheind, în curînd, discuția referitor la proiectul cu scandal.
Votarea în Parlament a proiectului în cauză era programată pentru ora 14:00.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1885
- Populația:
- 1512 locuitori
Merenii Noi este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Merenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Anenii Noi și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Merenii Noi a fost menționat documentar în anul 1885.
Comentarii
(0)