Spre compartiment: Arhitectura
08 septembrie 2015, 11:07 Arhitectura views 14007
Cum va arăta conacul Manuc Bei după restaurare (Foto, Video)
08 septembrie 2015, 11:07 Arhitectura views 14007

Cum va arăta conacul Manuc Bei după restaurare (Foto, Video)

Reabilitarea conacului Manuc Bei se apropie de final. Autorităţile spun că, până în prezent, au fost efectuate 80 la sută din lucrări, iar monumentul istoric va fi deschis publicului, până la sfârşitul acestui an. Pe teritoriul conacului va fi deschis un muzeu, dar şi un hotel pentru oaspeţii care vor alege rămână pentru o perioadă la Hânceşti.

După ce a stat în paragină decenii la rând, complexul Manuc Bei este în plin proces de restaurare. Două imobile au fost deja reparate aproape integral.

De asemenea, câteva încăperi din palat vor fi readaptate. De exemplu, în sala unde pe timpul lui Manuc Bei se afla centrala termică, va fi deschis un restaurant. Atracţia conacului este şi o galerie subterană care face legătura între cele trei case ale boerului. Pereţii vor fi decoraţi cu felinare, dar şi tăbliţe pe care vor fi imprimate istorii din viaţa fostului proprietar. Muncitorii spun că fac lucrările din suflet şi speră că vizitatorii vor fi multumiţi de rezultat.

Conacul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană, Manuc Bei Mirzoian. Acesta se întinde pe o suprafaţă de peste trei hectare. Pentru restaurarea complexului arhitectural "Manuc Bei" au fost alocate peste 23 de milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , restaurare , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1523
Populația:
23650 locuitori

Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.