|
Constantin Haret: Fiecare teatru ar trebui să aibă propria sa cale
Nu contează ce limbaj vorbește artistul de pe scena teatrului, emoțiile și energia lui sînt importante, iar arta adevărată este atunci cînd publicul înțelege despre ce este vorba, în ciuda discursului necunoscut pentru el.
Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat pentru Noi.md de către fostul director al Teatrului Dramatic Rus de Stat “A.P. Cehov”, Artistul Poporului al Republicii Moldova Constantin Haret.
El a atras atenția asupra faptului că oamenii care lucrează la teatru nu lucrează de dragul banilor, ci de dragul unei idei.
„Repet adesea că teatrul educă viitorul țării noastre. Asta nu înseamnă că toate teatrele ar trebui să fie uniforme, fiecare dintre ele să aibă propria sa cale. De ce să nu lăsăm teatrul rus în pace, ca să poată aduce bucurie spectatorilor? Păi, nu am făcut nimic criminal. Am pus în scenă clasica rusă, și nu numai! Atît autori americani, cît și francezi, iar aceste spectacole au avut mare succes. Și faptul că am fost invitați des în Rusia în turneu, deci scuzati-ma, asta este piața noastra! Sînt interesați sa vada teatrul in limba rusa din Moldova. Pentru ca este puțin probabil ca cineva din Europa sa invite în turneu un teatru rusesc din Moldova. Cel mai probabil daca vor sa vada un teatru rus, îl vor invita din Rusia”, a spus Constantin Haret.
Potrivit lui, în general, nici măcar nu este atît de important ce limbă vorbește artistul de pe scenă.
“După "Gala premiilor" un jurnalist m-a întrebat: "Nu vă deranjează că pe scenă există atîta vorbire rusă? Că teatrele ruse, inclusiv cele din Transnistria, primesc atîtea premii?" Nu, nu mă deranjează. Pentru că artistul vorbește cu sufletul, cu emoții. Și publicul o simte. Odinioară, cînd încă jucam piesa „Inspectorul general” (eu l-am jucat pe Hlestakov), am primit o scrisoare de la un locuitor din Canada în limba engleză. El a scris: „Am fost la spectacolul vostru și, deși nu vorbesc rusa, am înțeles totul. Mulțumesc foarte mult!” Aceasta este o adevărată artă. Aceasta este corect. Și cînd la festivalurile noastre vin teatre din Japonia sau din alte țări, atunci publicul înțelege despre ce sînt spectacolele lor. Ei văd emoții, văd ochi, simt intonații și, cel mai important, energia care vine de pe scenă", a spus fostul director al Teatrului Dramatic Rus de Stat “A.P. Cehov”.
De menționat că teatrul care poartă numele lui A.P. Cehov din Moldova a fost aplaudat de publicul din multe țări: Israel, Macedonia, Rusia, Ucraina, Germania, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Turcia, Letonia.
În același timp, în acest teatru se clocește deja un nou scandal. În special, mai mulți actori din „generația de aur” a Teatrului Dramatic Rus de Stat “A.P. Cehov” a primit zilele acestea scrisori cu o notificare că contractele lor de muncă expiră pe 10 iulie. Deși conducerea instituției susține că le-a oferit o alternativă, în ciuda dorinței de întinerire a trupei de teatru, actorii vizați sînt nedumeriți de ceea ce se întîmplă după decenii de muncă activă în teatru.
În special, Svetlana Tuz, Liudmila Kolohina, Piotr Peicev și Vladimir Zavalennîi au primit o ofertă de a încheia contracte pentru furnizarea de servicii. Dacă nu vor să-l semneze, vor fi eliberați.
Vorbim despre actori care au slujit scenei și publicului de zeci de ani, dar acum vor fi nevoiți să părăsească locul care a devenit, fără exagerare, a doua lor casă. Ei consideră un astfel de tratament a fi umilitor, deoarece de mulți ani își oferă talentul publicului. Ei consideră că ceea ce se întîmplă în teatru este regretabil.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1606
- Populația:
- 2498 locuitori
Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.
Comentarii
(0)