Mergi spre compartimentul: Teatrul
19 septembrie 2022, 15:45 Teatrul views 1883
Colectivul teatrului ”A.P. Cehov” a adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii
19 septembrie 2022, 15:45 Teatrul views 1883

Colectivul teatrului ”A.P. Cehov” a adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii

Colectivul Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" i-a adresat o scrisoare ministrului Culturii din Moldova, Sergiu Prodan, în care îl îndeamnă să nu întrerupă contractul de muncă cu actualul director Constantin Haret, relatează Noi.md.

Totodată, copii ale scrisorii au fost transmise președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministrului Natalia Gavrilița, precum și președintelui și tuturor membrilor Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

În scrisoare se menționează faptul că directorul Teatrului rus de stat "Anton Cehov", Constantin Haret, a primit o notificare din partea Ministerului Culturii cu privire la rezilierea contractului cu el de la sfîrșitul lunii septembrie 2022.

Colectivul teatrului a atras atenția asupra faptului că contractul de muncă cu domnul Haret a fost încheiat la 9 octombrie 2020, cînd articolul 19 litera (h) din "Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice" prevedea că directorii teatrelor, circurilor, organizațiilor concertistice sînt numiți de fondator prin concurs sau fără, pe un termen de 5 ani, în bază de acord individual de muncă (contract).

În același timp, în 2021, adică după numirea lui Constantin Haret în funcție, s-a făcut o modificare a legislației, potrivit căreia "conducerea teatrelor de stat, a circurilor și a organizațiilor concertistice este realizată de directori care sînt numiți în funcție de fondator în baza de concurs" articolul 19 litera (h). Între timp, conform art. 7 din Codul Civil al Republicii Moldova, Legea nu are efect retroactiv.

Potrivit autorilor scrisorii,"în acest context, Ministerul Culturii încalcă în mod clar legislația actuală".

Colectivul Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” a remarcat că numeroasele încercări de a-l înlătura pe directorul interimar al teatrului în ultimii ani ne fac să ne gîndim la fundalul politic și la intrigile diplomatice care-l vizează nu numai pe domnul Haret, ci are drept scop și distrugerea teatrului "A. P. Cehov".

"Apar suspiciuni rezonabile că există persoane care nu sînt mulțumite de faptul că teatrul "A. P. Cehov" are indicatori înalți sau care își urmăresc propriile interese egoiste materiale sau teritoriale", se spune în scrisoare.
Se subliniază faptul că sub conducerea actualului director al teatrului "A. P. Cehov", Constantin Haret, teatrul se dezvoltă, înflorește și prezintă o dinamică pozitivă, chiar și în ciuda pandemiei, a situației economice și politice dificile din țară și nu numai. Creștere numărul de vizitatori la teatru, se îmbunătățesc condițiile pentru angajați și spectatori.

"Îl cunoaștem pe domnul Haret drept un profesionist în domeniul său și un lider de încredere, care acționează exclusiv în interesul colectivului, al publicului și al prosperității culturii teatrale moldovenești în țară și peste hotare. Colectivul teatrului este adus la disperare din cauza discriminării totale, la presiune psihologică, nelegiuire și agresiune deschisă din partea ministerului", se spune în scrisoare.

Colectivul Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” l-a rugat pe ministrul Culturii să nu rezilieze contractul cu actualul director dl. Haret în baza:

1. Contractului actual încheiat la 09 octombrie 2020 pentru o perioadă de 5 ani pînă la 09 octombrie 2025 pe bază legală;
2. Meritelor incontestabile pentru teatru și minister, managementului eficient și dezvoltării teatrului în această perioadă grea;
3. Susținerii majorității absolute a colectivului;
4. Perioadei economice și de încălzire dificile care urmează, în timpul căreia este inacceptabil să privăm teatrul de un conducător profesionist, experimentat și eficient.

"Vă rugăm să nu exercitați presiune psihologică asupra colectivului, să respectați munca și meritele noastre, să ne oferiți posibilitatea de a activa în beneficiul societății, sprijinind publicul în acest moment dificil", se subliniază în scrisoarea colectivului Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
5940 locuitori

Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.