Mergi spre compartimentul: Teatrul
07 septembrie 2022, 12:45 Teatrul views 2284
Haret: „Să facem totul conform legii, și nu doar ceea ce vă convine”.
Foto: noi.md
07 septembrie 2022, 12:45 Teatrul views 2284

Haret: „Să facem totul conform legii, și nu doar ceea ce vă convine”.

Directorul Teatrului rus de stat ”Anton Cehov”, Constantin Haret, care a fost înștiințat recent de Ministerul Culturii cu privire la încetarea relațiilor de muncă din 28 septembrie, a declarat pentru Noi.md că urmărește întreaga situație cu uimire și este surprins de decizia ministerului de profil și de comentariul ministrului Culturii, Sergiu Prodan, deoarece consideră că nu există motive legitime și convingătoare pentru demiterea sa.

"Am auzit comentariul Ministrului Culturii, Sergiu Prodan și, sincer să fiu, am rămas uimit, deoarece în Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concerte, articolul 19 al capitolului IV, conducerea teatrelor, circurilor și organizațiilor de concerte, paragraful h) prevede că Ministerul Culturii desemnează prin concurs, pe un termen de 5 ani, în bază de acord individual de muncă (contract). Cert este însă că atunci cînd contractul a fost semnat cu mine pe 9 octombrie 2020, legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice suna oarecum altfel. Aceasta prevedea că Ministerul Culturii desemnează prin concurs sau fără concurs, pe un termen de 5 ani, în bază de acord individual de muncă (contract). Adică, atunci cînd au semnat un contract cu mine, era în vigoare o lege complet diferită. Iar legea, din cîte știm, nu are efect retroactiv", a menționat Constantin Haret.
Potrivit acestuia, în plus, a apărut o altă problemă.

"În înștiințarea pe care am primit-o se spune că contractul meu expiră. De fapt, contractul meu se încheie pe 9 octombrie 2025. Dar ce pot eu să spun... Totul este foarte surprinzător. Personalul teatrului este șocat. Directorul este înlăturat din nou, fără motive întemeiate, cred eu. Din cîte știu, echipa va organiza o conferință de presă pe această temă pe 8 septembrie. E trist. La început, au semnat cu mine un contract pentru o perioadă de 3 ani în loc de cinci ani, conform legii. Acum reziliază din nou contractul cu mine. Dar eu nu mă țin de această funcție, eu lucrez și iubesc acest teatru. Dacă aveți pentru ce - demiteți-mă. Va fi corect. Atunci haideți să facem totul conform legii, dar nu doar ceea ce este în avantajul vostru", a subliniat Constantin Haret.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
509 locuitori

Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.