|
Foto: investnorth.md |
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare
Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează moldovenii.md cu referire la moldpres.md.
Solicitată de agenție, Onorina Burlac-Tănase, directorul instituției, a menționat că, la debutul teatral din 1957, a fost prezentat spectacolul „Chirița în Iași sau Două fete și o neneacă” după Vasile Alecsandri, în regia primului regizor Boris Harcenco. De la acel prim pas, urcușul repertorial înregistrează cifra de 285 de premiere, nouă directori, 50 de regizori.
”Astăzi, Zilele Teatrului „Vasile Alecsandri” (teatru care primul în țară, în 1990, a fost onorat cu titlul de Național), demarează cu premiera „Avalanșa” de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Linas Zaicauskas. Este o piesă de anvergură internațională. Textul piesei prezintă povestea oamenilor dintr-un sat izolat de munte, aflat sub continua ameninţare a avalanşei. “Avalanşa” e mult mai mult decât o reprezentaţie teatrală, menită să întreţină şi să distreze publicul. Mesajul transmis este unul profund şi reprezentativ pentru ziua de astăzi – tăcerea, pasivitatea nu vor schimba nimic în bine. Pentru asta e nevoie de curaj, atitudine şi asumarea unor decizii ferme”, a specificat Onorina Burlac-Tănase. Potrivit sursei citate, „Avalanşa” invocă adevărul pe care omenirea întreagă o trăiește chiar acum.
Pentru ziua de 17 mai, ora 14.00 în holul încăperii va avea loc lansarea cărții „Teatrul Națonal „Vasile Alecsandri” la ceas aniversar: 65 de ani de la înființare”, alcătuitor Valentin Jitari. Această carte ilustrată color cuprinde 160 de pagini, în care este inserată istoria celor 65 de ani de activitate a instituției, chipurile și rolurile actorilor, publicistică și critică literară. Editarea cărții a fost posibilă grație proiectului realizat de secția Literatură a Naționalului de Bălți și prezentat Ministerului Culturii, Comisiei de selecție pentru editarea cărții naționale. Pe 18, 19 și 20 mai, pe pagina de facebook a teatrului vor putea fi revăzute filme curente documentare cu actorii Iulia Șumanschi, Ion Marcoci, Constantin Stavrat.
”Cu intensitatea unei avalanşe jubiliare, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” își așteaptă oaspeții și spectatorii la evenimentele dedicate sărbătorii”, a mai spus Onorina Burlac-Tănase.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 2486 locuitori
Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.
Comentarii
(0)