Spre compartiment: Teatrul
22 mai 2021, 11:30 Teatrul views 5440
Drama teatrului din Soroca. A rămas cu un singur actor
22 mai 2021, 11:30 Teatrul views 5440

Drama teatrului din Soroca. A rămas cu un singur actor

Un teatru fără actori, trist, dar adevărat. Se întîmplă în Soroca la teatrul „Veniamin Apostol", amplasat chiar în inima orașului, într-o clădire veche de aproape 90 de ani.

Petre Popa, unicul actor de aici are și funcția de director. Din cei 34 de angajați de odinioară, au rămas 20, doar că toți sînt personal auxiliar. Aproape toți actorii au plecat la Chișinău, pentru mai multe spectacole și salarii mai mari.

„Sîntem angajate 20 de persoane, inițial am fost 34 împreună cu actorii, însă din cauza finațelor puține am fost nevoit să îi schimb formatul în teatru de proiecte", a declarat Petre Popa, directorul teatrului din Soroca.

Ideea de a deschide un teatru în Soroca, aparține regretatului regizor Veniamin Apostol.

„Teatrul parcă ar fi o realizare a viselor dumnealui pentru că la o întîlnire la Chișinău el mi-a spus: Petrică, hai tu cu tinerețea și eu cu experiența, să deschidem un teatru la Soroca. Asta s-a întmplat cu 2 ani înainte de a trece la cele veșnice. Și peste 10 ani s-a deschis teatrul" , a mai adăugat Petre Popa.

Deși nu are actori, teatrul din Soroca dispune de o garderobă bogată cu costume de tot felul. Adevărul e că, majoritatea din ele nu au fost demult îmbrăcate.

„Acest costum este de la Scufița Roșie – judecătorul. Lucrurile le confecționăm aici, iar o parte din ele la teatrul Mihai Eminescu. Rochia a fost îmbrăcată la un spectacol de poezie" , a spus actorul.

Pentru ca teatrul să nu moară, la Soroca vin actori din Chișinău. Mai rar, dar mai bine așa decît deloc, spune Petru Popa.

„Noi fiind un teatru de proiecte totdeauna ne alegem piesa, regizorul și actorii în bază de contract și se joacă un anumit număr de spectacole".

În cotextul pandemiei, angajații au găsit o soluție pentru a-și păstra spectatorii și s-au adaptat schimbărilor.

„Am recurs la pasul pe care l-au făcut multe colective, am filmat spectacolele o parte le-am mai avut dar s-au montat special pentru durata unei ore și le prezentăm în instituție direct în format online, dar în online se pierde miracolul teatrului, adică trăirea din sală a actorului împreună cu spectatorul" .

În ultimii ani, pe scena teatrului urcă voluntarii de la studioul local „Cortina". O fac gratuit, doar de dragul spectatorilor.

„În teatrul „Veniamin Apostol" anul acesta împlinesc al șaptelea an. O prietenă de-a mea a auzit despre faptul că la teatru se fac preselecții și am zis de ce nu, hai să încercăm și noi. Am venit, am trecut preselecția și de atunci nu m-am mai despărțit de teatru" , a spus Valeria, voluntara de la studioul „Cortina".

Maxim Nicolae joacă pe scena teatrului „Veniamin Apostol" deja de mai mulți ani. Își amintește cu emoții despre vremurile sale de glorie.

„Această formă am îmbrăcat-o pentru spectacolul „Copii în cătușele Siberiei" de Spiridon Vanghelie și am rolul ofițerului rus. Uneori, cînd stau și mă gîndesc ce vremuri am avut cu tot studioul „Cortina", cum plecam în sate, făceam spectacole, chiar și la Bălți și Chișinău, sînt niște emoții pe care nu o să le uit toată viața", a declarat Maxim Nicolae, voluntar de la studioul „Cortina".

Chiar și în vremuri grele sorocenii spun că nu uită de cultură.

„ -Ați fost vreo dată la teatrul „Veniamin Apostol" ? – Da, desigur chiar am și participat în trupa lor".

„Este un centru de cultură, altceva nu mai avem, cinematograful s-a închis. Noi sîntem norocoși că avem teatrul nostru".

„Orice oraș și orice localitate are nevoie de un teatru, ba chiar de mai multe, dar acuma ar fi bine măcar unul să existe, dar care să activeze".

Nu toți însă împărtășesc aceeași părere. Pentru unii locuitori din Soroca, navigarea pe internet este prioritară. -Dumneavoastră cît de des mergeți la teatru? Am fost cînd eram mică. – Dar acum că ați crescut, de ce nu mergeți? – Deoarece este internet.

Teatrul „Veniamin Apostol" a fost deschis în anul 2009 la decizia Consiliului Raional Soroca.

Sursa: nordnews.md

Cuvinte cheie:

teatru , Soroca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
1164 locuitori

Grinăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuţi și Ciobanovca. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1164 de oameni. Satul Grinăuți a fost menționat documentar în anul 1870.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.