|
Actriţa din Orhei care a cucerit scena teatrului din Oradea
Elvira Platon-Rîmbu este actriţa originară din Orhei, care, după ce a participat la formarea Teatrului „Eugene Ionesco" de la Chişinău, s-a stabilit în Oradea, România. Cum vede actriţa moldoveancă Chişinăul de astăzi, a încercat să afle echipa emisiunii „Destine de Colecţie" de la postul public de televiziune Moldova 1.
Protagonista, care după ce și-a făcut studiile la Moscova a lansat, la Chișinău, împreună cu alți colegi, Teatrul „Eugene Ionesco". Destinul a făcut ca artista să plece prin anii "90 la Oradea, pentru o stagiune, însă, după ce a impresionat publicul, Elvira Platon-Rîmbu s-a lăsat cucerită de această localitate și s-a stabilit acolo.
În Republica Moldova ajunge rar, din cauza distanței. „Mi se întîmplă să vin cam o dată la patru-cinci ani, în special vin la Festivalul Teatrului „Eugene Ionesco", pentru că sînt sentimental legată de acest teatru, la formarea căruia am contribuit pe timpuri, mai mult de douăzeci de ani în urmă", povestește actrița.
Se întîlnește rar cu colegii de meserie din Chișinău, deoarece vine mai mult în grabă și cu program strict în țara de baștină. „Nu își permit teatrele să facă o colaborare fiind la o distanță mare. Să vii cu trenul sau cu mașina este foarte departe. Să joci aici, ar însemna să faci o distanță foarte mare, iar eu nu pot lipsi atîta nici din Oradea", spune Elvira Platon-Rîmbu.
Mergînd astăzi pe străzile capitalei, actrița emigrată povestește că impresia despre Chișinău e alta decît cea pe care și-ar dori-o. „Am călătorit foarte mult cu troleibuzul, intenționat, ca să cunosc starea oamenilor și am văzut o lume tristă, deprimată, ceea ce m-a întristat", afirmă ea.
Actoria a fost o armă împotriva plictiselii pentru Elvira Rîmbu, care a căutat și locul cu publicul potrivit ca să nu-i asigure acea stare. „Eram foarte bună la școală, am și terminat Școala medie din Ciocîlteni, raionul Orhei, cu medalie de aur, deci eram foarte bună la toate materiile. Frica mea a fost să nu mă plictisesc eu de mine", remarcă artista.
„Pentru mine nici acum Oradea nu este acasă, acasă este casa mea, cu familia mea, este singurul lucru mare pe care l-am realizat în viața asta. În ce privește meseria, cariera, am fost șapte ani director artistic la Teatrul din Oradea, am încercat să schimb, să fac lucruri noi care să semene cu sistemul teatral de la Moscova, care pe mine m-a educat, m-a format și mi-a plăcut", susține Elvira Platon-Rîmbu.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772-1773
- Populația:
- 502 locuitori
Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.
Comentarii
(0)