|
Gherasim Ghidirim a lansat o nouă carte. Scriitorul: "Numele limbii îl dă poporul, care o vorbește"
În capitală, a fost lansată o nouă culegere a scriitorului-publicist, Gherasim Ghidirim, pe numele său adevărat Ivan Klimov, fost colaborator al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.
La fel ca și alte cărți, lansate anterior de Gherasim Ghidirim, și această culegere "N-am nevoie de așa "frate" conține reflecții asupra rădăcinilor poporului Republicii Moldova. Potrivit autorului, sînt "reflecții asupra identității noastre ca națiune" și felului cum dorințele nefondate ale unor așa-ziși "făuritori" ai istoriei nu au reușit să se integreze de-a lungul anilor în adevărul dovedit prin studii și documente incontestabile.
Potrivit autorului, pentru transmiterea din generație în generație a valorilor esențiale ale unei națiuni, cum ar fi: limba, poporul, cultura este foarte important ca acestea să conțină elementul-cheie – adevărul istoric.
"Sîntem o țară suverană, independentă. Este o axiomă, la fel cum și faptul că vorbim în limba maternă. Numele limbii îl dă poporul, care o vorbește", a menționat autorul.
Prezenți la eveniment, istorici, reprezentanți ai societății civile, scriitori, au remarcat sîrguința autorului, care îi caracterizează lucrările, or, acest devotament izvorăște din dorința de a pune în față adevărul, bazat pe documente istorice, pe fapte și date.
"Ivan Klimov nu este istoric după profesie, dar faptul că el descrie evenimente, bazîndu-se exclusiv pe documente îl plaseză în rîndul istoricilor adevărați ai Republicii Moldova", a spus Anatolie Dubrovschi, doctor în istorie.
"Am fost, sîntem și vom fi moldoveni. Sînt valori, pe care trebuie să le deprindă și tinerii din ziua de azi, pentru că noi ne vom trece și apare întrebarea, cine ne va lua locul", a menționat și Efim Donos, președintele Consiliului Veteranilor Serviciului de Frontieră din Republica Moldova.
"Îmi amintesc cu drag de anii de cîndva, cînd ne jucam laolaltă copii, care vorbeau în limbi diferite: și bulgară, și ucraineană, și rusă, găgăuză. Era frumos și îmi pare rău că în prezent se încearcă a se uita cumva faptul că Republica Moldova este un stat, în care conviețuiesc mai multe etnii", a spus Ludmila Ghinda, președintele Asociației Obștești "Echitate".
În cadrul evenimentului, autorul Gherasim Ghidirim a mai evidențiat faptul că "în documentele din culegerea lansată țara noastră este numită în latinește Terra Molduana (Țara Moldovei sau Pămînt Moldovenesc, iar locuitorii de pe teritoriul ei, după logica lucrurilor, nu puteau avea alt nume etnic decît molduanos (moldoveni), ceea ce a fost documentat mai tîrziu în letopisețe de cronicarii moldoveni".
«Atragem atenția asupra faptului că toți domnitorii moldoveni în documentele de corespondență externă se autoîntitulaau cu o singură titulatură domnească: «Господарь Земли Молдавской...., folosind-o mai tîrziu în limba natală – Domnitor al Țării Moldovei», se arată în carte.
Gherasim Ghidirim a mai menționat că "acest titlu ierarhic al domnitorilor noștri este și o dovadă a faptului că poporul nostru, de neam moldovenesc – în acele vremuri ale epocii medievale timpurii era de acum un popor statornicit, cu identitate de neam determinată, avînd statalitatea sa cu toate atributele ce i se cuvin unui stat în plină putere, cu granițe stabile și bine păzite {...}".
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1439
- Populația:
- 1512 locuitori
Brătuleni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brătuleni și Cîrneşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Nisporeni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Brătuleni a fost menționat documentar în anul 1439.
Comentarii
(0)